Piecť ma naučila omama, vraví Karin Haydu. Jej ruže z lístkového cesta sú výborné naslano aj nasladko
Herečka je fanúšičkou sladkých jedál a miluje klasickú kuchyňu.
Ruže z lístkového cesta od Karin Haydu:
Ingrediencie na jablkové ruže:
2 červené jablká
balenie lístkového cesta
1/2 citróna
500 ml vody
3 PL marhuľového džemu
2 PL vody
škoricový cukor
maslo na vymastenie formy
Ingrediencie na šunkové alebo salámové ruže:
1 balenie lístkového cesta
kečup
okrúhlu šunku/salámu
okrúhly syr (napríklad údený eidam)
1 vajce
zeleninové ochucovadlo na posypanie
maslo na vymastenie formy
Postup:
1. Neošúpané jablká umyjeme, rozpolíme a nakrájame na plátky tenké asi dva centimetre. Do misky dáme pol litra vody, šťavu z citróna a namočíme pokrájané jablkové plátky tak, aby boli celé ponorené. Necháme asi päť minút postáť a vložíme na minútu do mikrovlnky, aby jablká zmäkli a dali sa ohýbať. Pozor však, nesmú sa rozpadať.
2. Vylejeme vodu a jablkové plátky osušíme. V menšom hrnci zmiešame marhuľový džem s vodou, premiešame a povaríme. Plát hotového lístkového cesta nakrájame na šesť rovnako širokých , približne sedemcentimetrových obdĺžnikov.
3. Každý z nich potrieme rozriedeným džemom a poukladáme naň po dĺžke na jednu polovicu jablká v tesnom zákryte tak, aby trčali len oblúčiky, posypeme škoricovým cukrom, zvyšným cestom prekryjeme a zrolujeme tak, aby plátky jabĺk prečnievali cez okraj cesta a vytvárali ružu.
4. Každú ružu zvlášť poukladáme do vymasteného plechu na muffiny, posypeme trochou škoricového cukru a pečieme v rúre vyhriatej na 190 stupňov asi 40 minút. Hotové a vychladnuté ruže pocukrujeme a môžeme podávať.
Slaná verzia:
Slanú verziu receptu urobíme tak, že každý obdĺžnik potrieme kečupom a na jednu polovicu cesta po dĺžke poukladáme rozpolené šunkové a syrové plátky v tesnom zákryte. Ukladáme ich tak, aby trčali len oblúčiky. Zvyšným cestom prekryjeme a zrolujeme s tým, že plátky šunky musia prečnievať cez okraj cesta a vytvárať ružu. Posypeme zeleninovým ochucovadlom, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme.