Dobré noviny
Základom je tradičný recept. Čokoládovej babke podľa Henriety Mičkovicovej odolá iba málokto
Alexandra Hercegová
Alexandra Hercegová

Základom je tradičný recept. Čokoládovej babke podľa Henriety Mičkovicovej odolá iba málokto

Čokoládová babka je tradičný židovský koláč.
Čokoládová babka je tradičný židovský koláč. — Foto: TASR/Martin Baumann, Reprofoto YouTube/ The Cooking Foodie

Recept ozvláštňuje špeciálny sirup, ktorý je raz-dva hotový.

Čokoládová babka podľa Henriety Mičkovicovej:

Ingrediencie na cesto:

  • 530 g pšeničnej hladkej múky na kysnuté cesto
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 ČL aktívneho sušeného droždia
  • 1 citrón
  • 3 väčšie vajcia
  • 120 ml vody
  • 1/3 ČL soli
  • 150 g masla izbovej teploty

Ingrediencie na čokoládovú náplň:

  • 180 g kvalitnej tmavej čokolády (70%)
  • 50 g práškového cukru
  • 30 g kakaa
  • 120 g masla
  • 200 g nasekaných lieskových orechov
  • 2 PL krupicového cukru

Ingrediencie na sirup:

  • 160 ml vody
  • 260 g krupicového cukru
  • troška rumu
  • slnečnicový alebo olivový olej na vytretie foriem

Postup:

1. Do robota dáme múku, cukor, sušené droždie, nastrúhanú kôru z citróna a premiešame.

2. Pridáme vajcia, vodu, soľ a zmäknuté nakrájané maslo. Miešame, aby nám vzniklo hladké, lesklé a pružné cesto. Počas miešania cesto občas poprášime trochou múky. Ak sa odliepa od stien nádoby, je hotové.

3. Misku potrieme olejom, uložíme do nej cesto, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme odležať - najlepšie cez noc v chladničke.

4. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, pridáme cukor, kakao, maslo a vyšľaháme hladký krém.

5. Odstaté cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a každú rozvaľkáme na obdĺžnik. Každé cesto potrieme polovicou čokoládového krému, posypeme polovicou orechov a cukru. Dlhší okraj cesta potrieme vodou a pozdĺžne zrolujeme, pričom začneme na nepotretej strane.

6. Konce odrežeme, roládu v strede (tiež pozdĺžne) prerežeme a zapletieme do vrkoča.

7. Uložíme do vymastených foriem s papierom na pečenie a prikryté vlhkou utierkou necháme jeden a pol hodiny vykysnúť. Potom vložíme do rúry vyhriatej na 190 stupňov a pečieme 30 minút.

8. V hrnci zohrejeme vodu, pridáme cukor, rum a necháme prevrieť. Takto pripraveným sirupom potrieme koláč hneď po upečení.

Dobrú chuť!

Zdroj receptu: Tajomstvo mojej kuchyne

Časť 2 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…