Základom je tradičný recept. Čokoládovej babke podľa Henriety Mičkovicovej odolá iba málokto
Recept ozvláštňuje špeciálny sirup, ktorý je raz-dva hotový.
Čokoládová babka podľa Henriety Mičkovicovej:
Ingrediencie na cesto:
530 g pšeničnej hladkej múky na kysnuté cesto
100 g krupicového cukru
2 ČL aktívneho sušeného droždia
1 citrón
3 väčšie vajcia
120 ml vody
1/3 ČL soli
150 g masla izbovej teploty
Ingrediencie na čokoládovú náplň:
180 g kvalitnej tmavej čokolády (70%)
50 g práškového cukru
30 g kakaa
120 g masla
200 g nasekaných lieskových orechov
2 PL krupicového cukru
Ingrediencie na sirup:
160 ml vody
260 g krupicového cukru
troška rumu
slnečnicový alebo olivový olej na vytretie foriem
Postup:
1. Do robota dáme múku, cukor, sušené droždie, nastrúhanú kôru z citróna a premiešame.
2. Pridáme vajcia, vodu, soľ a zmäknuté nakrájané maslo. Miešame, aby nám vzniklo hladké, lesklé a pružné cesto. Počas miešania cesto občas poprášime trochou múky. Ak sa odliepa od stien nádoby, je hotové.
3. Misku potrieme olejom, uložíme do nej cesto, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme odležať - najlepšie cez noc v chladničke.
4. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, pridáme cukor, kakao, maslo a vyšľaháme hladký krém.
5. Odstaté cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a každú rozvaľkáme na obdĺžnik. Každé cesto potrieme polovicou čokoládového krému, posypeme polovicou orechov a cukru. Dlhší okraj cesta potrieme vodou a pozdĺžne zrolujeme, pričom začneme na nepotretej strane.
6. Konce odrežeme, roládu v strede (tiež pozdĺžne) prerežeme a zapletieme do vrkoča.
7. Uložíme do vymastených foriem s papierom na pečenie a prikryté vlhkou utierkou necháme jeden a pol hodiny vykysnúť. Potom vložíme do rúry vyhriatej na 190 stupňov a pečieme 30 minút.
8. V hrnci zohrejeme vodu, pridáme cukor, rum a necháme prevrieť. Takto pripraveným sirupom potrieme koláč hneď po upečení.