Vylepšil tradičný mazanec. Šéfkuchár Paulus takto pretvoril veľkonočnú špecialitu na majstrovské dielo
Kruhový tvar tohto tradičného pečiva má pripomínať slnko.
Mazancový veniec podľa šéfkuchára Paulusa:
Ingrediencie:
35 g droždia
120 g kryštálového cukru
250 ml plnotučného mlieka
120 g masla
3 žĺtky
600 g polohrubej múky + na pomúčenie
2 KL hrozienok namočených v tuzemskom ume
1 PL mandlí bez šupky
1 PL tuzemského umu
1 KL soli
1 vanilkový cukor
1 vajce „M” na potretie
1 PL mandľových lupienkov na posypanie
Postup:
1. Z droždia, lyžice cukru a vlažného mlieka pripravíme kvások, poprášime trochou múky, prikryjeme utierkou a necháme vzísť na teplom mieste.
2. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a žĺtkami do peny, pridáme naštartovaný kvások, preosiatu múku, hrozienka namočené v tuzemskom ume, nasekané mandle, tuzemský um, soľ, vanilkový cukor a vypracujeme hladké elastické cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme v teple.
3. Pomúčime si pracovnú plochu, cesto znovu spracujeme, rozdelíme na tri časti a upletieme vrkôčik, ktorý zatočíme do tvaru venca.
4. Ten prenesieme na plech potretý olejom alebo vystlaný papierom na pečenie, kde ho necháme naposledy pod utierkou nakysnúť.
5. Pomôžeme si kovovými krúžkami, ktoré nám udržia správny tvar - jeden dáme na vonkajší okraj, druhý po vnútornom okraji a do venca zasadíme niekoľko malých krúžkov veľkosti vajca, ktoré sme potreli olejom.
6. Tesne pred pečením potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme plátkami mandlí.
7. Pečieme v rúre predhriatej na 160 stupňov asi 20 až 25 minút.
Necháme vychladnúť, odstránime krúžky, naaranžujeme kraslice a ozdobíme mašľou.