Dobré noviny
Recept má od babičky, len ho zjednodušila. Kysnuté buchty podľa víťazky MasterChefa zvládne každý
Alžbeta Vojtušová
Alžbeta Vojtušová

Recept má od babičky, len ho zjednodušila. Kysnuté buchty podľa víťazky MasterChefa zvládne každý

Tradičné buchty zvládne pripraviť ktokoľvek. / Víťazka MasterChefa Kristína Nemčková.
Tradičné buchty zvládne pripraviť ktokoľvek. / Víťazka MasterChefa Kristína Nemčková. — Foto: Instagram/made_by_kristina

K receptu prikladá Kristína aj niekoľko drahocenných rád.

Buchty podľa Kristíny Nemčkovej:

Budete potrebovať:

  • 250 ml vlažného mlieka
  • 4 PL krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 štipku soli
  • 3 vajcia + 1 vajce na potretie
  • 70 g rozpusteného masla
  • 50 ml slnečnicového oleja (+ na potretie buchiet)
  • 300 g polohrubej múky
  • 250 g hladkej múky
  • ¾ kocky droždia (asi 30 g)

Na náplň

  • slivkový lekvár
  • tučný tvaroh s hrozienkami
  • mletý mak zmiešaný s džemom
  • orieškovú pastu dochutenú cukrom 

Na dochutenie:

  • 150 ml rumu
  • 50 g cukru krupica
  • hrsť hrozienok
  • 20 - 30 g masla
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

1. Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor (krupicový s vanilkovým), pridáme soľ, tri celé vajíčka, maslo a olej. Prisypeme tiež polohrubú i hladkú múku, droždie a asi 15 minút necháme miešať v kuchynskom robote. Ak máme k dispozícii len suché droždie, použijeme len tretinu gramáže uvedenej v recepte (číže nie 30, ale 10 gramov). Kristína však odporúča čerstvé droždie, keďže cesto kysne rýchlejšie.

2. Misku s cestom prikryjeme suchou a čistou kuchynskou utierkou a necháme približne hodinu kysnúť, kým cesto zdvojnásobí svoj objem. Následne ho vyberieme z misy a valčekom ho vyvaľkáme na pomúčenej ploche na hrúbku asi 1 cm. Nakrájame ho na štvorčeky vo veľkosti 7 x 7 cm, uprostred každého štvorca umiestnime svoju obľúbenú náplň a zabalíme ju. Pekáč vymastíme vrstvou oleja a každú buchtu tiež dookola potrieme olejom.

3. Spojom nadol vložíme buchty do pekáča. Buchty neukladáme tesne k sebe, ale každej necháme priestor, keďže na pekáči sa ešte zväčšia. Naplnený pekáč opäť prikryjeme čistou utierkou a necháme buchty ďalších 30 minút kysnúť - ideálne na teplom mieste. Potom ich potrieme jedným rozšľahaným vajíčkom a pečieme vo vopred vyhriatej rúre v 180 °C asi 25 minút. Počas toho si pripravíme rumový rozvar.

4. V rajnici si zahrejeme rum, do ktorého pridáme hrsť hrozienok, cukor a kúsok masla. Zmes premiešame a na miernom plameni ju privedieme do varu. Varením následne vznikne hustejšia omáčka, ktorou potrieme buchty ihneď po ich upečení. Necháme ich na chvíľu absorbovať rumovú omáčku, vychladnúť a pred podávaním ich jemne poprášime práškovým cukrom.

Zdroj receptu: Made by Kristína

Časť 2 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…