Recept má od babičky, len ho zjednodušila. Kysnuté buchty podľa víťazky MasterChefa zvládne každý
K receptu prikladá Kristína aj niekoľko drahocenných rád.
Buchty podľa Kristíny Nemčkovej:
Budete potrebovať:
250 ml vlažného mlieka
4 PL krupicového cukru
1 vanilkový cukor
1 štipku soli
3 vajcia + 1 vajce na potretie
70 g rozpusteného masla
50 ml slnečnicového oleja (+ na potretie buchiet)
300 g polohrubej múky
250 g hladkej múky
¾ kocky droždia (asi 30 g)
Na náplň
slivkový lekvár
tučný tvaroh s hrozienkami
mletý mak zmiešaný s džemom
orieškovú pastu dochutenú cukrom
Na dochutenie:
150 ml rumu
50 g cukru krupica
hrsť hrozienok
20 - 30 g masla
práškový cukor na posypanie
Postup:
1. Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor (krupicový s vanilkovým), pridáme soľ, tri celé vajíčka, maslo a olej. Prisypeme tiež polohrubú i hladkú múku, droždie a asi 15 minút necháme miešať v kuchynskom robote. Ak máme k dispozícii len suché droždie, použijeme len tretinu gramáže uvedenej v recepte (číže nie 30, ale 10 gramov). Kristína však odporúča čerstvé droždie, keďže cesto kysne rýchlejšie.
2. Misku s cestom prikryjeme suchou a čistou kuchynskou utierkou a necháme približne hodinu kysnúť, kým cesto zdvojnásobí svoj objem. Následne ho vyberieme z misy a valčekom ho vyvaľkáme na pomúčenej ploche na hrúbku asi 1 cm. Nakrájame ho na štvorčeky vo veľkosti 7 x 7 cm, uprostred každého štvorca umiestnime svoju obľúbenú náplň a zabalíme ju. Pekáč vymastíme vrstvou oleja a každú buchtu tiež dookola potrieme olejom.
3. Spojom nadol vložíme buchty do pekáča. Buchty neukladáme tesne k sebe, ale každej necháme priestor, keďže na pekáči sa ešte zväčšia. Naplnený pekáč opäť prikryjeme čistou utierkou a necháme buchty ďalších 30 minút kysnúť - ideálne na teplom mieste. Potom ich potrieme jedným rozšľahaným vajíčkom a pečieme vo vopred vyhriatej rúre v 180 °C asi 25 minút. Počas toho si pripravíme rumový rozvar.
4. V rajnici si zahrejeme rum, do ktorého pridáme hrsť hrozienok, cukor a kúsok masla. Zmes premiešame a na miernom plameni ju privedieme do varu. Varením následne vznikne hustejšia omáčka, ktorou potrieme buchty ihneď po ich upečení. Necháme ich na chvíľu absorbovať rumovú omáčku, vychladnúť a pred podávaním ich jemne poprášime práškovým cukrom.