Spájajú v sebe slané aj sladké. K chutným medailónikom Zory Czoborovej sa najviac hodí jedna príloha
Fitnesska k receptu priložila aj recept na skvelú prílohu.
Medailóniky Zory Czoborovej a príloha:
Budete potrebovať:
800 g jelenieho stehna alebo chrbta
100 g slaniny
20 g soli
300 g koreňovej zeleniny
50 g cukru
100 g slivkového lekváru
korenie na divinu
bobkový list
mleté čierne korenie
50 g paradajkového pretlaku
citrónová šťava
červené víno
hruškový kompót
hladká múka
vývar z kostí diviny
šípkový džem
cibuľa
olej
Postup:
1. Najprv očistíme, nastrúhame a na oleji opražíme koreňovú zeleninu. Následne pridáme cukor, korenie na divinu, paradajkový pretlak, slivkový lekvár, šípkový džem a všetko dotmava pražíme. Zmes zalejeme vývarom a varíme asi hodinu. Napokon pridáme citrónovú šťavu. Prepasírujeme omáčku so zeleninou, dochutíme červeným vínom, soľou, zápražkou zahustíme a prevaríme.
2. Očistíme a odblaníme jelenie stehno, nakrájame ho na plátky, osolíme, okoreníme a necháme na deň odležať v oleji s bobkovým listom. Nakrájame si slaninu na plátky a pred podávaním ju opečieme spolu s mäsom. Prelievame ho omáčkou a zdobíme plátkom opečenej slaniny a hruškou naplnenou šípkovým džemom. Zora odporúča ako prílohu zvoliť karlovarskú knedľu alebo pusinky zo zemiakovej kaše.
Príloha:
„Z hustejšej kaše (môžete do nej pridať aj kyslú smotanu a trošku nastrúhaného muškátového orieška) vytvarujte pomocou zdobidla na šľahačku pusinky a dajte ich vysušiť do rúry. Alebo ich môžete zmraziť v mrazničke, a potom smažiť vo fritéze,“ odporúča Zora.