Dobré noviny
Úspech slovenskej kuchyne! Naša maškrta zabodovala v konkurencii desiatok pokrmov z Európy
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Úspech slovenskej kuchyne! Naša maškrta zabodovala v konkurencii desiatok pokrmov z Európy

Zahanbiť sa nedali ani naši susedia.

Naši predkovia isto ani netušili, že ich recepty raz budú hodnotiť ľudia z celého sveta. Populárny cestovateľský gastroportál Taste Atlas si tentokrát posvietil na „najobľúbenejšie európske pouličné jedlá​" a hoci v rebríčku figurujú desiatky pokrmov vrátane svetoznámych francúzskych palaciniek Crêpes či gréckeho gyrosu, zahanbiť sa nenechali ani tie slovenské. Pozrite sa, ako dopadli.

Za zoznamom stojí gastronomický web Taste Atlas, ktorý zhromažďuje recepty, recenzie od potravinových kritikov či tipy na obľúbené reštaurácie. S obľubou ho však navštevujú aj cestovatelia, ktorí chcú ochutnať tradičné miestne pokrmy, prípadne prispieť svojím názorom na rôznorodé medzinárodné chute.

Prvé miesto v rebríčku si uchmatli Pastel de nata, pochutina z Portugalska. Ide o vaječný pudingový koláč, ktorý je populárny po celom svete. „Pre najlepší výsledok by náplň nemala byť príliš sladká a nemala by mať príchuť citrónu ani vanilky. Namiesto toho by mali byť koláče posypané škoricou a ideálne podávané so šálkou kávy," píše Taste Atlas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa 브래드키친 (@breadkitchen_)

Na druhom mieste skončili pirohy, ktoré sú špecialitou našich susedov. Pre Poliakov sú skutočne národným jedlom, ktoré nechýba na stole pri akejkoľvek príležitosti, no neznáme nie sú ani u nás. Zvyčajne sú plnené kapustou, zemiakmi, bryndzou, mletým mäsom, fazuľkami alebo hríbmi s cibuľou. Sladké verzie bežne zahŕňajú jahody alebo čučoriedky.

Na treťom mieste sa objavila grécka pochutina - gyros„Je jedným z najobľúbenejších gréckych jedál na ulici, ktorý pozostáva z mäsa, ako je bravčové a kuracie mäso (v Grécku) alebo jahňacie a teľacie mäso (populárne v iných krajinách) varené na vertikálnom ražni. Mäso sa nakrája na tenké hoblinky a potom sa zvyčajne vloží do pita chleba spolu s omáčkami, ako sú tzatziki a zeleninou, ako sú paradajky, cibuľa, šalát a uhorky," píše Taste Atlas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Ioannis Filolias (@pappautengluten)

Štvrtú priečku si uchmatli svetoznáme francúzske palacinky Crêpes. „Tieto tenké palacinky sa vyrábajú z pšeničnej múky a majú pôvod vo francúzskom regióne Bretónsko,“ opisuje Taste Atlas pochúťku, ktorá sa rýchlo rozšírila do celého sveta.

Slovenský úspech

Hoci v rebríčku figuruje stovka pokrmov z celej Európy, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko.

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…