Vedci preskúmali 40-tisíc ľudí: Toto sú tri rizikové faktory demencie. Človek ich ale môže ovplyvniť
Tri faktory majú približne dvakrát väčší vplyv na vznik demencie ako ostaté rizikové faktory.
„Zistilo sa, že diagnostikovaná cukrovka, množstvo oxidu dusičitého v ovzduší a frekvencia pitia alkoholu - od žiadneho až po každodenné alebo takmer každodenné - sú tri najškodlivejšie rizikové faktory pre tieto oblasti mozgu,“ vysvetlila Douaudová s tým, že cukrovka, znečistenie ovzdušia a konzumácia alkoholu majú približne dvakrát väčší vplyv na vznik demencie ako ostaté rizikové faktory.
Človek môže urobiť veľa
Ďalšími hlavnými rizikovými faktormi sú spánok, hmotnosť, fajčenie a krvný tlak. S podobnými výsledkami prišiel už časopis Lancet v roku 2020, keď uviedol, že tucet modifikovateľných rizikových faktorov, ako sú hypertenzia, poruchy sluchu, fajčenie a obezita spolu spôsobujú až 40 percent prípadov demencie na celom svete.
Autorka správy Lancet 2020 Gill Livingstonová pre Washington Post uviedla, že ľudia môžu vo svojom každodennom živote urobiť veľmi veľa, aby si udržali kognitívne zdravie a nová štúdia to len potvrdzuje.
„Snažte sa jesť zdravú, pestrú stravu, ktorá vám pomôže znížiť hladinu cukru v krvi, prijmite opatrenia na ochranu pred ‚znečistením spôsobeným dopravou‘ a pite alkohol s mierou,“ odkázala vedkyňa Douaudová. Týchto rád by sa nemali držať len jednotlivci, ale mali by sa nad nimi zamyslieť aj samosprávy, ktoré by mali navrhovať užitočné politiky.