Dobré noviny
Dokonalú ryžu uvaríte vďaka jednému kľúčovému triku. Ak naň nezabudnete, nikdy ju neprevaríte
Alžbeta Vojtušová
Alžbeta Vojtušová

Dokonalú ryžu uvaríte vďaka jednému kľúčovému triku. Ak naň nezabudnete, nikdy ju neprevaríte

Ilustračné obrázky.
Ilustračné obrázky. — Foto: Freepik

Ak chcete dokonalý výsledok, pri varení ryže je potrebné držať sa niekoľkých zásad.

Dokážeme ju kombinovať s rôznymi ingredienciami, poslúži však aj ako skvelá príloha. Ryža sa hodí do rizota, k mäsu, ale aj k ovociu. Potravinu, ktorá zasýti, by sme však mali pripravovať špecifickým spôsobom - len vtedy sa ukáže jej najväčší potenciál. Jeden bod je kľúčový a netreba ho vynechať ani pri príprave sladkých jedál. Na varenie ryže si navyše vyhraďte viac času.

Musíte ju prepláchnuť?

Zväčša sa hovorí o umytí ryže tak, aby z nej odtiekla všetka voda mliečneho odtieňa. Umývaním sa zbavíme škrobu, ktorý zostáva na jej povrchu a taktiež ryžu očistíme od prachu či iných nečistôt. Ak chceme krémovejšiu ryžu, stačí ju variť do momentu, kým bude lepkavá. A ak chcete dosiahnuť opak, najvhodnejšia je na to jazmínová ryža. Pred varením však nezabudnite na jednu vec.

Ilustračný obrázok.
Ilustračný obrázok. Foto: Freepik

Ak chcete ryžu pripraviť rýchlejšie, zmäknutie zŕn dosiahnete aj jednoduchým osolením vody. Keď tento krok zaradíte do vášho bežného postupu pripravovania ryže, nemôže sa vám stať, že by ste ju rozvarili. Zároveň tak zabezpečíte skvelú chuť, akurátnu konzistenciu a rýchlu prípravu. Aj solenie vody má však svoje špecifické pravidlá.

Vodu osoľte

Po opláchnutí stačí ryžu zaliať vodou (tak, aby bola celá ponorená), pridať lyžičku soli a vložiť na noc do chladničky, uvádza portál Dobrú chuť. Zrná medzitým absorbujú vodu, zmäknú a keď ich dáte variť, proces sa neuveriteľne urýchli. Ryža sa dokonca uvarí za polovicu času oproti bežnému vareniu. Ak však ryžu potrebujete pripraviť v ten istý deň, ako ju podávate, istotne ju uvarte radšej klasickým spôsobom.

Ilustračný obrázok.
Ilustračný obrázok. Foto: Freepik

Ak si chcete uvarenú ryžu odložiť na neskôr, odporúča sa ju nechať v chladničke, prípadne aj v mrazničke a vo vzduchotesnej nádobe. Určite sa neodporúča nechávať ju len v hrnci v izbovej teplote. Ak ju budete chcieť pripraviť opäť, po vytiahnutí z chladničky ju zohrejte minimálne na 65 stupňov. Zároveň pritom dávajte pozor na to, aby sa vám nepriprálila.

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…