Dokonalú ryžu uvaríte vďaka jednému kľúčovému triku. Ak naň nezabudnete, nikdy ju neprevaríte
Ak chcete dokonalý výsledok, pri varení ryže je potrebné držať sa niekoľkých zásad.
Dokážeme ju kombinovať s rôznymi ingredienciami, poslúži však aj ako skvelá príloha. Ryža sa hodí do rizota, k mäsu, ale aj k ovociu. Potravinu, ktorá zasýti, by sme však mali pripravovať špecifickým spôsobom - len vtedy sa ukáže jej najväčší potenciál. Jeden bod je kľúčový a netreba ho vynechať ani pri príprave sladkých jedál. Na varenie ryže si navyše vyhraďte viac času.
Musíte ju prepláchnuť?
Zväčša sa hovorí o umytí ryže tak, aby z nej odtiekla všetka voda mliečneho odtieňa. Umývaním sa zbavíme škrobu, ktorý zostáva na jej povrchu a taktiež ryžu očistíme od prachu či iných nečistôt. Ak chceme krémovejšiu ryžu, stačí ju variť do momentu, kým bude lepkavá. A ak chcete dosiahnuť opak, najvhodnejšia je na to jazmínová ryža. Pred varením však nezabudnite na jednu vec.
Ak chcete ryžu pripraviť rýchlejšie, zmäknutie zŕn dosiahnete aj jednoduchým osolením vody. Keď tento krok zaradíte do vášho bežného postupu pripravovania ryže, nemôže sa vám stať, že by ste ju rozvarili. Zároveň tak zabezpečíte skvelú chuť, akurátnu konzistenciu a rýchlu prípravu. Aj solenie vody má však svoje špecifické pravidlá.
Vodu osoľte
Po opláchnutí stačí ryžu zaliať vodou (tak, aby bola celá ponorená), pridať lyžičku soli a vložiť na noc do chladničky, uvádza portál Dobrú chuť. Zrná medzitým absorbujú vodu, zmäknú a keď ich dáte variť, proces sa neuveriteľne urýchli. Ryža sa dokonca uvarí za polovicu času oproti bežnému vareniu. Ak však ryžu potrebujete pripraviť v ten istý deň, ako ju podávate, istotne ju uvarte radšej klasickým spôsobom.
Ak si chcete uvarenú ryžu odložiť na neskôr, odporúča sa ju nechať v chladničke, prípadne aj v mrazničke a vo vzduchotesnej nádobe. Určite sa neodporúča nechávať ju len v hrnci v izbovej teplote. Ak ju budete chcieť pripraviť opäť, po vytiahnutí z chladničky ju zohrejte minimálne na 65 stupňov. Zároveň pritom dávajte pozor na to, aby sa vám nepriprálila.