Svet miluje slovenskú kuchyňu! V rebríčku najlepších jedál Európy sa blysli až dve naše pochúťky
Slovenské jedlá očarili ľudí z celého sveta.
Svet okúzlili pochúťky našich babičiek. Populárny cestovateľský gastroportál si posvietil na najlepšie jedlá Európy a hoci v rebríčku figuruje stovka svetoznámych pokrmov, nechýbajú ani tie slovenské. V prestížnom rebríčku sme sa blysli hneď dvakrát.
Najobľúbenejšie pokrmy
Za zoznamom stojí gastronomický web Taste Atlas, ktorý zhromažďuje recepty, recenzie od potravinových kritikov či tipy na obľúbené reštaurácie. S obľubou ho však navštevujú aj cestovatelia, ktorí chcú ochutnať tradičné miestne pokrmy, prípadne prispieť svojím názorom na rôznorodé medzinárodné chute.
1. Neapolská pizza
Prvé miesto patrí pizzi Napoletana, teda neapolskej pizzi, ktorú portál opisuje ako najcharakteristickejší kulinársky výtvor Talianska.
Vyrába sa len z niekoľkých jednoduchých ingrediencií a pripravuje sa v dvoch variáciách. Prvou je marinara, čo je základná neapolská pizza preliata paradajkovou omáčkou s príchuťou cesnaku a oregana, druhou margherita, ktorá je obložená paradajkami, mozzarellou a listami čerstvej bazalky. Pre toto jedlo je tiež typické tenké cesto na spodku, ktoré sa po stranách nafukuje a vytvára vzdušnú kôrku.
2. Jamón ibérico de bellota
Španielska pochúťka Jamón ibérico de bellota je šunka nakrájaná na plátky, ktorá pochádza z čierneho plemena iberských ošípaných kŕmených predovšetkým žaluďmi. Šunka označená ako bellota je šunka najvyššej kvality.
3. Clotted cream ice cream
Clotted cream ice cream je tradičná britská zmrzlina, ktorá je spojená s Cornwallom, hoci sa predáva v supermarketoch po celom Spojenom kráľovstve. Táto zmrzlina je vyrobená z cornwallského plnotučného mlieka, vajec a zrazenej smotany, vďaka čomu má jedinečnú chuť a zamatovú konzistenciu. Môže byť ochutená rôznymi prísadami, ako je napríklad vanilka.
Slovenský úspech
Hoci v rebríčku figuruje až stovka jedál z celej Európy, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko. V zozname sme sa blysli hneď dvakrát.
Článok pokračuje na ďalšej strane: