Vitamínovú bombu máme po ruke mnohí. Odborníčka vysvetľuje, prečo by sme mali jesť túto zeleninu
Hlávkový šalát obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok.
Zelená zelenina zároveň znižuje riziko vzniku diabetu 2. typu. „Dôvodom je nízky glykemický index, ktorý nespôsobí vysoký nárast hladiny cukru v krvi. Odporúčaný je najmä rímsky šalát, pretože obsahuje viac esenciálnych mikroživín, takisto obsahuje lactucaxantín - antidiabetický karotenoid, ktorý znižuje hladinu glukózy,“ ozrejmila odborníčka.
Podotkla, že pri rozrezaní šalátu vidieť bielu tekutinu, ktorá obsahuje laktukarium. Ide o látku s relaxačnými a spánok vyvolávajúcimi účinkami. V šaláte sa nachádza aj látka nazývaná zeaxantín. Ide o antioxidant, ktorý zlepšuje videnie a bráni vekom podmienenej makulárnej degenerácii. „V kombinácii s luteínom, ktorý je v ňom takisto prítomný, znižuje vznik katarakty - sivého zákalu,“ dodala Blažová.