Dobré noviny
Úspech slovenskej kuchyne! Maškrtu našich starých mám v zahraničí ohodnotili ako jednu z najlepších
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Úspech slovenskej kuchyne! Maškrtu našich starých mám v zahraničí ohodnotili ako jednu z najlepších

Ilustračné fotografie.
Ilustračné fotografie. — Foto: Google Maps / TASR

Tradičná slovenská pochúťka zabodovala v obrovskej konkurencii.

Naši predkovia isto ani netušili, že ich recepty raz budú hodnotiť ľudia z celého sveta. Populárny cestovateľský gastroportál Taste Atlas si tentokrát posvietil na „najobľúbenejšie európske pouličné sladkosti​" a hoci v rebríčku figurujú desiatky pokrmov vrátane svetoznámych francúzskych palaciniek Crêpes či španielskych Churros, zahanbiť sa nenechali ani tie slovenské. Pozrite sa, ako dopadli.

Taste Atlas je známy gastronomický web, ktorý zhromažďuje recepty, recenzie od potravinových kritikov či tipy na obľúbené reštaurácie. S obľubou ho však navštevujú aj cestovatelia, ktorí chcú ochutnať tradičné miestne pokrmy, prípadne prispieť svojím názorom na rôznorodé medzinárodné chute.

Pozrite si jeho zoznam najobľúbenejších pouličných maškŕt:

1. Pastel de nata

Prvé miesto v rebríčku si uchmatol Pastel de nata, pochutina z Portugalska. Ide o vaječný pudingový koláč, ktorý je populárny po celom svete. „Pre najlepší výsledok by náplň nemala byť príliš sladká a nemala by mať príchuť citrónu ani vanilky. Namiesto toho by mali byť koláče posypané škoricou a ideálne podávané so šálkou kávy," píše Taste Atlas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa 브래드키친 (@breadkitchen_)

2. Crêpes

Na druhom mieste skončili svetoznáme francúzske palacinky, známe aj ako Crêpes„Tieto tenké palacinky sa vyrábajú z pšeničnej múky a majú pôvod vo francúzskom regióne Bretónsko. Hoci sú palacinky francúzskou základňou a národným jedlom, sú také obľúbené, že sa rozšírili po celom svete od prelomu 20. storočia, keď sa biela pšeničná múka stala cenovo dostupnou,“ opisuje Taste Atlas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Fréderic.D - Recettes - Conseils - Astuces (@latelier_de_fred10)

3. Gelato al pistacchio

Na treťom mieste sa objavila talianska mrazená pochúťka - pistáciové gelato. „Táto mrazená pochúťka, ktorá je základom v každej gelaterii, vo svojej pôvodnej podobe kombinuje pistáciovú pastu s klasickým základom mlieka, smotany, vajec a cukru. Občas sa môžu pridať drvené a opečené pistácie, ale základná textúra by mala vždy zostať hustá a krémová," uvádza portál.

Slovenský úspech

Hoci v rebríčku figurujú desiatky pokrmov z celej Európy, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko.

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…