Maškrty od našich babičiek dobýjajú svet. Obľúbené slovenské sušienky uspeli v obrovskej konkurencii
Slovenská pochúťka očarila ľudí z celého sveta.
Keď si naše staré mamy zapisovali recepty do svojich kuchárskych knižiek, netušili, že ich raz budú poznať ľudia z celého sveta. Populárny cestovateľský gastroportál Taste Atlas si tentokrát posvietil na „najobľúbenejšie svetové sušienky" a hoci v rebríčku figuruje stovka maškŕt, zahanbiť sa nenechali ani tie slovenské. Pozrite sa, ako dopadli.
Taste Atlas je známy gastronomický web, ktorý zhromažďuje recepty, recenzie od potravinových kritikov či tipy na obľúbené reštaurácie. S obľubou ho však navštevujú aj cestovatelia, ktorí chcú ochutnať tradičné miestne pokrmy, prípadne prispieť svojím názorom na rôznorodé medzinárodné chute.
Pozrite si zoznam tých najobľúbenejších „cookies," teda sušienok:
1. Petticoat Tails
Rebríčku dominuje škótske Petticoat Tails. „Štýlové spodničky získali svoj zvláštny názov a charakteristický tvar tým, že pripomínali kúsky látky, z ktorých sa vyrábali prepracované spodničky zo 16. storočia, vrátane spodničky Mary Queen of Scots, ktorá mala podľa povesti obzvlášť rada tieto sladké, maslové sušienky," uvádza portál s tým, že iná teória zas hovorí, že ich názov mohol byť odvodený aj od petits cotés, starého francúzskeho výrazu pre malé sušienky. Nech už je pravda kdekoľvek, dodnes sú v Škótsku mimoriadne obľúbené.
2. Makroud el louse
Na druhom mieste skončila alžírska pochúťka Makroud el louse. Ide o sušienky bez múky pozostávajúce z mandlí, vajec, cukru a arómy pomarančovej kvetovej vody. „Tieto sušienky sa upečú do zhnednutia a zvyčajne sa posypú práškovým cukrom, aby sa úplne obalili. Po konzumácii by sa makroud el louse mala roztopiť v ústach," dodáva gastroportál.
3. Alfajores
Tretia priečka patrí argentínskym alfajore, teda sendvičovým sušienkam pozostávajúcim z dvoch okrúhlych, drobivých sladkých sušienok, ktoré sú spojené tradičnou karamelovou pochúťkou dulce de leche alebo džemom. „Zmes sa potom potrie vrstvou čokolády alebo posype cukrárskym cukrom," dodáva Taste Atlas.
Slovenský úspech
Hoci v rebríčku figuruje stovka pokrmov z celého sveta, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko.
Článok pokračuje na ďalšej strane: