Dobré noviny
Cestovateľská hororovka: Ako sa vyhnúť dovolenkovej gastro katastrofe? Odborník upozorňuje na päť vecí
Jana Rujáková
Jana Rujáková

Cestovateľská hororovka: Ako sa vyhnúť dovolenkovej gastro katastrofe? Odborník upozorňuje na päť vecí

— Foto: Unsplash.com, Toa Heftiba, Yuris Alhumaydy

Aj tá najlákavejšia kuchyňa môže skrývať riziká.

Dovolenka, čas oddychu, relaxu a objavovania nových chutí. Ale pozor! Vaše gastronomické dobrodružstvo sa môže rýchlo premeniť na nočnú moru. Nie je nič horšie, ako keď vám dovolenku pokazí žalúdočná katastrofa po nezabudnuteľnej večeri. Ako si vychutnať lokálne špeciality a neskončiť pri doktorovi?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Food And Travel (@_food_and_travel_)

Či už vás láka tradičný šopský šalát v Bulharsku, turecký kebab, chorvátske čevapi alebo pikantná čabajka pri Balatone, mali by ste vedieť, že aj tá najlákavejšia kuchyňa môže skrývať riziká. Otravy jedlom nie sú počas letných dovoleniek ojedinelým javom a turisti môžu skončiť v miestnych nemocniciach na infúziách.

Zlá hygiena

„Pokazené jedlo alebo zlé hygienické podmienky v reštauráciách môžu viesť k vážnym zdravotným problémom,“ varuje odborník na imunitu z biotechnologického inštitútu Natures Adrián Doboly. Ak si nedáte pozor, môže vás postretnúť nielen hnačka či vracanie, ale aj riziko dehydratácie a straty minerálov. „Vyskúšajte rehydratačné roztoky a pravidelne dopĺňajte tekutiny, inak vám hrozí hospitalizácia,“ dodáva odborník na imunitu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Food And Travel (@_food_and_travel_)

Každý druhý dovolenkár má problémy s jedlom. Letné štatistiky sú neúprosné. Až polovica dovolenkárov zažije počas svojho pobytu problémy so žalúdkom. Počas dovolenkovej sezóny výskyt hnačky výrazne stúpa a postihuje až 80 percent dovolenkárov. „Je to spôsobené kombináciou nezvyčajných jedál, teplého počasia a často nedostatočnej hygieny,“ tvrdí majiteľ cestovnej kancelárie DAKA David Gavaľa.

Zároveň dodáva, že pokiaľ chcete zažiť atmosféru mesta, choďte do menších uličiek. „Miestni vám odporučia tie najlepšie miesta, kde si pochutnáte na tradičných pokrmoch, ktorých kvalitu a bezpečnosť overili domáci. Základné pravidlo vareného jedla totiž je, že jeho teplota nemôže klesnúť pod 70 stupňov Celzia, inak hrozí riziko bakteriálnej kontaminácie,“ upozorňuje ďalej Adrián Doboly.

Tipy, ako sa vyhnúť gastronomickým hororom

  • Pýtajte sa miestnych na dobré reštaurácie. Nikto nepozná lepšie miestne špeciality ako domáci.
  • Venujte pozornosť čistote priestorov. Čistá reštaurácia znamená aj čisté jedlo.
  • Zaujímajte sa o špeciality a alergény. Vyhnete sa tak nepríjemným prekvapeniam.
  • Dajte na prvý dojem, nie na recenzie. Ak sa vám miesto nepozdáva, choďte radšej inam.
  • Nenechajte sa zlákať reštauráciami v turistických lokalitách. Pre autentický zážitok vyhľadajte menšie uličky.

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…