Niektoré sú len nepríjemné, iné aj životu nebezpečné. Pri týchto pachoch v kuchyni treba spozornieť
Pri jedle platí jedno jednoznačné pravidlo: Ak potravina neprirodzene zapácha, netreba ju jesť.
Môže znamenať, že v dome uniká plyn, čo ľudí dostáva do nebezpečnej situácie. Ak ho však cítite počas varenia a zdá sa, že zápach postupne ustupuje, netreba sa báť.
Plameň zvyčajne naznačuje, že plyn je spálený. Nemiznúca aróma pokazených vajec však evokuje opak. V takomto prípade je najrozumnejšie horák vypnúť, vyvetrať priestor, skontrolovať tesnenia a samozrejme bez ohľadu na to zavolať profesionála.
Nežiadúcu arómu má niekedy na svedomí aj špinavý kuchynský odtok. Zvyčajne k tomu dochádza v dôsledku nahromadenia zvyškov jedla, mastnoty a iných nečistôt. Tie napokon odtok upchajú a je nevyhnutné ho poriadne vyčistiť. V niektorých domácnostiach na to stačí kombinácia octu a sódy bikarbóny, inde je najlepšie obrátiť sa na profesionálov alebo celý odtok vymeniť za nový.
„Ak je zápach spôsobený silným upchávaním alebo rozsiahlym nahromadením, čistiace prostriedky nepomôžu, pretože nedokážu preniknúť ani rozpustiť hrubé vrstvy nahromadených nečistôt a rozkladajúcej sa organickej hmoty,“ doplnil majiteľ inštalatérskej firmy, Justin Cornforth.