Náš národný poklad očaril gurmánov. Slovenskú pochúťku označili za jednu z najlepších na svete
Aj keď rebríčku dominujú prevažne syrárske veľmoci ako Taliansko či Grécko, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko.
Tvrdé, mäkké, zrejúce či dokonca plesňové. Reč je o syroch, ktorých sa naprieč krajinami vyrába niekoľko stoviek typov a hoci každému chutí niečo iné, vo svete si obľúbili aj tie slovenské. V prestížnom rebríčku plnom najlepších čerstvých syrov sveta má naša pochúťka čestné miesto.
Rebríčku kraľujú Taliani
Za rebríčkom TOP 100 najlepšie hodnotených čerstvých syrov stojí gastronomický web Taste Atlas, ktorý okrem tradičných receptov zhromažďuje aj recenzie od gastronomických kritikov či cestovateľov.
Aj keď sa rebríček priebežne mení, na prvom mieste kraľuje talianska Burrata. Druhá priečka patrí opäť taliansku a jeho syru Stracchino di Crescenza, ktorý je typický krémovou a maslovou štruktúrou, takže sa často používa ako nátierka. V tesnom závese sa drží Mozzarella di Bufala Campana.
Ako dopadlo Slovensko?
Aj keď rebríčku ďalej dominujú prevažne syrárske veľmoci ako Taliansko či Grécko, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko. V zozname najlepšie hodnotených čerstvých syrov máme svojho zástupcu.
Pozrite si, ktorý slovenský syr zachutil ľuďom za našimi hranicami: