Dobré noviny
Piecť ju naučila omama. Ruže z lístkového cesta od Karin Haydu sú skvelé naslano aj nasladko
Alexandra Hercegová
Alexandra Hercegová

Piecť ju naučila omama. Ruže z lístkového cesta od Karin Haydu sú skvelé naslano aj nasladko

Herečka miluje sladké jedlá, palacinky aj jablkovú štrúdľu
Herečka miluje sladké jedlá, palacinky aj jablkovú štrúdľu — Foto: Instagram/karinhaydu, Unsplash/micheile henderson

Herečka je fanúšičkou sladkých jedál a miluje klasickú kuchyňu.

Ruže z lístkového cesta od Karin Haydu:

Ingrediencie na jablkové ruže:

  • 2 červené jablká
  • balenie lístkového cesta
  • 1/2 citróna
  • 500 ml vody
  • 3 PL marhuľového džemu
  • 2 PL vody
  • škoricový cukor
  • maslo na vymastenie formy

Ingrediencie na šunkové alebo salámové ruže:

  • 1 balenie lístkového cesta
  • kečup
  • okrúhlu šunku/salámu
  • okrúhly syr (napríklad údený eidam)
  • 1 vajce
  • zeleninové ochucovadlo na posypanie
  • maslo na vymastenie formy
Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Foto: Unsplash/micheile henderson

Postup:

1. Neošúpané jablká umyjeme, rozpolíme a nakrájame na plátky tenké asi dva centimetre. Do misky dáme pol litra vody, šťavu z citróna a namočíme pokrájané jablkové plátky tak, aby boli celé ponorené. Necháme asi päť minút postáť a vložíme na minútu do mikrovlnky, aby jablká zmäkli a dali sa ohýbať. Pozor však, nesmú sa rozpadať.

2. Vylejeme vodu a jablkové plátky osušíme. V menšom hrnci zmiešame marhuľový džem s vodou, premiešame a povaríme. Plát hotového lístkového cesta nakrájame na šesť rovnako širokých, približne sedemcentimetrových obdĺžnikov.

3. Každý z nich potrieme rozriedeným džemom a poukladáme naň po dĺžke na jednu polovicu jablká v tesnom zákryte tak, aby trčali len oblúčiky, posypeme škoricovým cukrom, zvyšným cestom prekryjeme a zrolujeme tak, aby plátky jabĺk prečnievali cez okraj cesta a vytvárali ružu.

4. Každú ružu zvlášť poukladáme do vymasteného plechu na muffiny, posypeme trochou škoricového cukru a pečieme v rúre vyhriatej na 190 stupňov asi 40 minút. Hotové a vychladnuté ruže pocukrujeme a môžeme podávať.

Slaná verzia:

Slanú verziu receptu urobíme tak, že každý obdĺžnik potrieme kečupom a na jednu polovicu cesta po dĺžke poukladáme rozpolené šunkové a syrové plátky v tesnom zákryte. Ukladáme ich tak, aby trčali len oblúčiky. Zvyšným cestom prekryjeme a zrolujeme, pričom plátky šunky musia prečnievať cez okraj cesta a vytvárať ružu. Posypeme zeleninovým ochucovadlom, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme.

Dobrú chuť!

Časť 2 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…