Dobré noviny
Recepty našich starých mám milujú aj v zahraničí. Slovenská polievka zabodovala v obrovskej konkurencii
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Recepty našich starých mám milujú aj v zahraničí. Slovenská polievka zabodovala v obrovskej konkurencii

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. — Foto: TASR, Google Maps

Úspech slovenskej kuchyne.

Zasýtia, zohrejú, osviežia či dokonca naštartujú trávenie. Reč je o polievkach, ktoré sú obľúbeným pokrmom na celom svete. Hoci každému národu chutí niečo iné, vo svete čoraz viac rozprávajú aj o jednej slovenskej. V prestížnom gastronomickom rebríčku obsadila krásne 64. miesto.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Foto: unsplash.com/Henrique Felix

Za rebríčkom najlepších polievok sveta stojí gastronomický web Taste Atlas, ktorý zhromažďuje recepty, recenzie od potravinových kritikov či tipy na obľúbené reštaurácie. S obľubou ho však navštevujú aj cestovatelia, ktorí chcú ochutnať tradičné miestne pokrmy, prípadne prispieť svojím názorom na rôznorodé medzinárodné chute.

1. Bori-bori

Aj keď sa rebríček priebežne mení, prvú priečku v prestížnom rebríčku suverénne obsadila paraguajská Bori-bori. „Ide o výdatnú paraguajskú polievku plnenú mäsom (zvyčajne hovädzím alebo kuracím), nadýchanými knedličkami z kukuričnej múčky a syra a zeleninou, ako je mrkva, zeler a cibuľa,“ opisuje portál a dodáva, že tradične je ochutená bobkovým listom, klinčekmi a petržlenovou vňaťou. Bohatú zlatú farbu jej zas dodáva šafran.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa TasteAtlas (@tasteatlas)

2. Rawon

„Rawon je jedinečné indonézske jedlo s pôvodom vo východnej Jáve. Táto chutná polievka sa zvyčajne vyrába z pomaly duseného hovädzieho mäsa a iných tradičných indonézskych ingrediencií, ako sú limetkové listy, citrónová tráva, zázvor a čili. Kľúčovým prvkom je však buah kluwek, indonézsky čierny orech,“ vysvetľuje Taste Atlas. Táto pochúťka obsadila druhú priečku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @masakdirumaah

3. Soto Betawi

Soto Betawi je výdatná hovädzia polievka pochádzajúca z Indonézie. „Skladá sa z kúskov mäsa a vnútorností, ktoré sa pomaly dusia vo vývare z kokosového mlieka, ktorý je zvyčajne obohatený o rôzne koreniny, ako je citrónová tráva, kurkuma, galangal, listy kefírovej limetky a koriander,“ píše sa na portáli. Polievka, ktorá obsadila tretie miesto, sa tradične podáva s dusenou ryžou a nakladaným acarom.

Hoci na ďalších priečkach figurujú polievky ako Ramen, Yokohama Ramen či Sopa Tarasca, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko.

Slovenská klasika

Článok pokračuje na ďalšej strane...

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…