Bolí vás hlava, ste podráždení a unavení? Profesor Hričovský poznal prírodný recept z troch ingrediencií
Žijeme konzumný spôsob života, no profesor Ivan Hričovský radil, aby sme sa vrátili k darom prírody.
Nedostatočný príjem železa môže zapríčiniť nedostatok energie, únavu, dýchavičnosť, bolesti hlavy, podráždenosť a spôsobiť anémiu. Železo si telo nedokáže vytvoriť samo, preto je dôležité zabezpečiť si kontinuálny prísun tohto minerálu prostredníctvom vhodne zvolených potravín, pripomenuli na sociálnych sieťach odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
Za vhodné potraviny sa podľa odborníkov z ÚVZ považuje napríklad mäso, ideálne chudé červené, prípadne morčacie, vnútornosti a najmä pečeň. Ryby a morské živočíchy obsahujú takzvané hémové železo, ktoré dokáže telo rýchlo využiť.
Recept od profesora Hričovského
Rastlinná strava, najmä strukoviny, tmavá listová zelenina, orechy a semená, sú zas zdrojom pomalšie vstrebávaného nehémového železa, ozrejmil ÚVZ. „Obidve formy železa majú svoj význam a biologické uplatnenie v organizme. Preto je vhodné, ak je strava pestrá a zmiešaná - čiže bohatá na rastlinné zdroje železa a primerane doplnená aj o zdroje živočíšne,“ doplnili.
Ivan Hričovský nedal dopustiť na recept, na ktorý potrebujete iba tri ingrediencie. „Ak zápasíte s nedostatkom železa (anémiou), máme osvedčený tip: Do pohára šťavy granátového jablka dodajte 1/4 čajovej lyžičky škorice a dve čajové lyžičky medu, dôkladne premiešajte a vychutnávajte,“ uviedol na sociálnych sieťach.