Plesne v kuchyni sa najčastejšíe ukrývajú na týchto miestach, prezradili experti. Viete s nimi zatočiť
Na niekoľko vecí je potrebné dbať najmä počas leta.
Rôzne plesne na rôznych miestach
Určite sa vám už stalo, že ste zabudli v chladničke ovocie, zeleninu alebo iné potraviny, na ktorých sa vytvorila modrastá alebo zelenkastá pleseň. V tomto prípade ide o pleseň rodu penicillium a zvyčajne ju nájdete aj na kobercoch či poškodených stenách. Na kobercoch však môžete nájsť aj zelené, čierne či žlté škvrny.
Vtedy hovoríme o plesni čerňovke, ktorú môžeme nájsť aj na kuchynských batériách alebo pod umývadlom. Alergologička Svetlana Hadvabová objasnila pre Refresher, že spolu s plesňou alternáriou sú agresívnejším alergénom, keďže ich „koncentrácie sú [...] veľmi vysoké“. No jej výskytu môžeme jednoducho predísť.
Zbavte sa vody
Obávaná je taktiež čierna pleseň klasovka tmavá, ktorú môžeme spozorovať v podobe čiernych či tmavozelených škvŕn a zväčša sa vyskytuje na miestach, kde došlo k poškodeniu vodou. Preto je potrebné udržiavať kuchynskú linku suchú. V momente, keď si všimnete vlhkosť alebo vyliatu vodu v kuchyni, je potrebné čo najskôr ju odstrániť.