Slovenská pochúťka zaujala gurmánov z celého sveta. Tento syr zaradili na zoznam tých najlepších v Európe
Slovensko zabodovalo v obrovskej konkurencii.
Slovenská kuchyňa ponúka širokú paletu chutí a získava si uznanie aj na medzinárodnej úrovni. Dokazuje to pravidelný záujem gastronomického portálu Taste Atlas, ktorý zostavuje zoznamy tých najlepších jedál. Hoci každému chutí niečo iné, svojho zástupcu máme aj v prestížnom rebríčku plnom najlepších „európskych pasterizovaných syrov“.
Najobľúbenejšie syry
Aj keď sa rebríček priebežne mení, kraľuje mu grécky syr Graviera Naxou, ktorý portál opisuje ako tvrdý stolový syr s osviežujúcou chuťou a ľahkou arómou. Vyrába sa z pasterizovaného kravského mlieka alebo zo zmesi ovčieho mlieka a maximálne 20% kozieho mlieka. Má tenkú kôru a svetložlté kompaktné vnútro vyplnené malými otvormi.
V tesnom závese sa drží talianska Mozzarella di Bufala Campana, ktorá je typická jemnou, ale mierne kyslou chuťou a hodí sa k rôznym talianskym predjedlám, najmä ku klasike, ako je šalát Caprese.
Tretia priečka patrí francúzskemu syru Saint-Félicien. Portál vyzdvihuje jeho krémovú textúru, pričom jeho chuť možno opísať ako ovocnú, kyslú, orieškovú a maslovú.
Aj keď sa v rebríčku ďalej striedajú prevažne pochúťky z vyššie spomínaných syrárskych veľmocí, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko. Zo všetkých pasterizovaných syrov Európy svieti v TOP 100 aj jeden slovenský.
Slovenský zástupca
Pozrite si, ktorý slovenský syr získal najvyššie hodnotenie: