Keď odmietol variť z prášku, začali ho šikanovať. Šéfkuchár Nikolas v nemocnici spôsobil gastrorevolúciu
Jedol som asi šesť ibalginov denne, priznal o začiatkoch v nemocnici.
Tí sa nevedeli zmieriť s tým, že by mali variť inak. „Jedol som asi šesť ibalginov denne. Zo všetkých tých ľudí ma bolela hlava. Najviac z toho, že sa o niečo snažím a celý tím ma bojkotuje,“ spomínal Nikolas, ktorý raz vymyslel nový recept - krkovičku na grile s chipotle majonézou a zemiakmi grenaille. Tesne pred servisom mu ale kolegovia majonézu naschvál schovali.
„Alebo sa robili rezne, mal som objednaných asi 180 rezňov, a oni mi dva plechy vyhodili do koša. Len preto, aby mi to nevyšlo. Dnes už sa tomu smejem, ale bolo to celkom husté,“ hovoril šéfkuchár, ktorý si do kuchyne neskôr zavolal svojho bývalého kolegu a ten je dodnes v nemocnici jeho pravou rukou.
Je to o peniazoch
Najskôr menili jedálniček pre zamestnancov, potom sa sústredili na pôrodnicu a nakoniec sa zmena jedálnička dotkla všetkých pacientov. „Dnes máme 400 receptov, môžeme urobiť čokoľvek, čo je v rámci rozpočtu. Je to o peniazoch, ak majú v iných nemocniciach 60 korún na pacienta a platia kuchárov podľa tabuľkovej mzdy, tak im tam nikto také jedlá robiť nebude,“ povedal otvorene pre DVTV šéfkuchár, vďaka ktorému ani pacienti, ktorí ležia v nemocnici mesiac, nejedia dookola to isté. V nemocnici aj vďaka Nikolasovi začali považovať jedlo za súčasť liečby a na stravu po novom dávajú dvojnásobok pôvodnej čiastky.
Hoci sa šéfkuchár plánoval po pandémii vrátiť do reštaurácie, dnes stále varí v nemocnici Nymburk, kde našiel ešte hlbší zmysel svojej práce. „Spolu s kolegami varím pre niekoho, pre koho to má naozaj zmysel. Pre pacientov, lekárov, sestry a ďalších zdravotníkov a nemocničný personál. Pacientom, ktorí u nás ležia, či už na JIS, v pôrodnici, alebo na iných oddeleniach, varíme s láskou a tak, aby sa stravníci čo najkvalitnejšie najedli,“ odkázal spokojne.