Dobré noviny
Keď odmietol variť z prášku, začali ho šikanovať. Šéfkuchár Nikolas v nemocnici spôsobil gastrorevolúciu
Simona Gálová
Simona Gálová

Keď odmietol variť z prášku, začali ho šikanovať. Šéfkuchár Nikolas v nemocnici spôsobil gastrorevolúciu

Šéfkuchár Nikolas Kratěna / Strava v nemocnici Nymburk
Šéfkuchár Nikolas Kratěna / Strava v nemocnici Nymburk — Foto: Facebook/Nemocnice Nymburk

Jedol som asi šesť ibalginov denne, priznal o začiatkoch v nemocnici.

Tí sa nevedeli zmieriť s tým, že by mali variť inak. „Jedol som asi šesť ibalginov denne. Zo všetkých tých ľudí ma bolela hlava. Najviac z toho, že sa o niečo snažím a celý tím ma bojkotuje,“ spomínal Nikolas, ktorý raz vymyslel nový recept - krkovičku na grile s chipotle majonézou a zemiakmi grenaille. Tesne pred servisom mu ale kolegovia majonézu naschvál schovali.

„Alebo sa robili rezne, mal som objednaných asi 180 rezňov, a oni mi dva plechy vyhodili do koša. Len preto, aby mi to nevyšlo. Dnes už sa tomu smejem, ale bolo to celkom husté,“ hovoril šéfkuchár, ktorý si do kuchyne neskôr zavolal svojho bývalého kolegu a ten je dodnes v nemocnici jeho pravou rukou.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/nemnbk/posts/pfbid045Yb6mUDo5ZG7QdRcke58BRRYLnGEvZjv8GcDyxbfj3Pd5RRr27qmTcmRHXsVLARl

Je to o peniazoch

Najskôr menili jedálniček pre zamestnancov, potom sa sústredili na pôrodnicu a nakoniec sa zmena jedálnička dotkla všetkých pacientov. „Dnes máme 400 receptov, môžeme urobiť čokoľvek, čo je v rámci rozpočtu. Je to o peniazoch, ak majú v iných nemocniciach 60 korún na pacienta a platia kuchárov podľa tabuľkovej mzdy, tak im tam nikto také jedlá robiť nebude,“ povedal otvorene pre DVTV šéfkuchár, vďaka ktorému ani pacienti, ktorí ležia v nemocnici mesiac, nejedia dookola to isté. V nemocnici aj vďaka Nikolasovi začali považovať jedlo za súčasť liečby a na stravu po novom dávajú dvojnásobok pôvodnej čiastky.

Hoci sa šéfkuchár plánoval po pandémii vrátiť do reštaurácie, dnes stále varí v nemocnici Nymburk, kde našiel ešte hlbší zmysel svojej práce. „Spolu s kolegami varím pre niekoho, pre koho to má naozaj zmysel. Pre pacientov, lekárov, sestry a ďalších zdravotníkov a nemocničný personál. Pacientom, ktorí u nás ležia, či už na JIS, v pôrodnici, alebo na iných oddeleniach, varíme s láskou a tak, aby sa stravníci čo najkvalitnejšie najedli,“ odkázal spokojne.

Časť 2 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…