Zoznam, ktorý by zaskočil aj našich predkov. Toto sú podľa turistov tie najhoršie slovenské jedlá
Buď ich milujete, alebo nenávidíte.
Prvú desiatku nelichotivého zoznamu otvárajú tradičné slovenské strapačky. Pochopenie u turistov nenašla ani žemľovka, karbonátky, demikát či bryndzová nátierka Liptauer.
5. Veka
„Veka je typ bieleho chleba, ktorý je podobný slávnej francúzskej bagete,“ hovorí Taste Atlas s tým, že toto pečivo je typické pre slovenskú, českú aj poľskú kuchyňu. Vyrába sa z kysnutého pšeničného cesta a zvyčajne sa tvaruje do malých bochníkov, kratších a širších ako tradičná bageta. Žiaľ, v rebríčku je na nelichotivom 5. miesto.
4. Fliačky s kapustou
„Príprava začína pražením cibule, kapusty a skaramelizovaním cukru, ktoré potom ochutíme rascou, korením a soľou a zmiešame s uvarenými cestovinami," opisuje gastroportál. Fliačky s kapustou sú obľúbené vo väčšine krajín strednej Európy ako Maďarsko, Nemecko, Poľsko a Slovensko. Jedlo sa však v jednotlivých krajinách líši a môže obsahovať ďalšie prísady, ako sú slanina, petržlen či cesnak.
3. Kokosové ježe
Kokosové ježe sa skladajú z piškótového cesta máčaného v čokoláde a posypaného jemne sušeným kokosom. Zdá sa, že ani tieto koláčiky ľudia vo svete veľmi neobľubujú. Umiestnili sa na treťom mieste.
2. Ryžový nákyp
Ryžový nákyp je sladké jedlo, ktoré sa pripravuje z ryže, mlieka, vajec a cukru. Často sa doň pridávajú hrozienka alebo kúsky ovocia, ako sú jablká alebo broskyne. Sladká pochúťka však v zahraničí taktiež neobišla najlepšie. Zaradili ju na predposledné miesto.
1. Smotanová nátierka
Víťazstvo v neslávnom rebríčku podľa gastronómov z Taste Atlas patrí tradičnej špecialite – smotanovej nátierke. Krémovú nátierku z kyslej smotany a kombinácie sušeného mlieka a cmaru turisti ohodnotili slabými 2,8 hviezdičkami.