Milovníci piva, zbystrite pozornosť: Šľachtenie kvasiniek môže priniesť nové chute pivných ležiakov
Pivo je jeden z najstarších alkoholických nápojov známy po celom svete.
Objav kvasiniek druhu S. eubayanus ponúkol vedcom na výber stovky rôznych kmeňov tohto druhu. Vybrali tri, ktoré disponujú vlastnosťami výhodnými pri výrobe ležiakov - schopnosť znášať nízke teploty (zvyčajne osem až 15 stupňov Celzia), vysokú efektivitu pri premene sladového cukru na alkohol a schopnosť vytvárať unikátne vône.
„Skrížením divých kmeňov kvasiniek s kvasinkami na vrchné kvasenie piva (S. cerevisiae) sme vytvorili úplne nové ležiakové kvasinky, ktoré si zachovali dobré fermentačné schopnosti potrebné pri komerčnom pivovarníctve, zároveň však priniesli nové chute a arómy, ktoré sa dosiaľ v ležiakoch neobjavovali,“ uviedla pre portál Phys.org Jennifer Molinetová, hlavná autorka štúdie pôsobiaca na Universidad de Santiago de Chile, ktorá vôňu piva uvareného pomocou nových kmeňov kvasiniek označila ako korenistejšiu s výraznejšími tónmi byliniek a klinčekov.
Nové ležiakové kvasinky zároveň rozšírujú biodiverzitu v pivovarníctve, ktorá toto odvetvie môže uchrániť od podobného osudu, ako postihol pestovateľov banánov odrody Cavendish. Banány tejto odrody sa pestujú na rozsiahlych monokultúrnych plantážach a ich pestovatelia dlhodobo bojujú s hubovou plesňou schopnou vyhladiť ich. Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) uvádza, že tvoria 47 percent všetkých pestovaných banánov a sú prakticky jedinou odrodou dovážanou do USA a Európy. Tvoria tiež veľkú časť spotreby banánov v Číne a Indii, ich vyhynutie by preto významne negatívne zasiahlo celý svet.