Dobré noviny
Keď mali nepečenú tortu, vždy to bol sviatok. Šéfkuchár Pospíšil sa vynikajúci recept naučil od maminky
Alexandra Hercegová
Alexandra Hercegová

Keď mali nepečenú tortu, vždy to bol sviatok. Šéfkuchár Pospíšil sa vynikajúci recept naučil od maminky

Recept získal od svojej mamy a rokmi ho zdokonalil.:
Recept získal od svojej mamy a rokmi ho zdokonalil.: — Foto: Facebook/Pavel Pospisil, Reprofoto/Youtube/Český rozhlas

Čaro sa vraj skrýva v cukrovom sirupe.

Nepečený koláč od Pavla Pospíšila:

Ingrediencie:

  • 2 kg marhúľ
  • 2 balíčky cukrárskych piškót
  • 500 ml vody a 500 g cukru (na cukrový sirup)
  • 500 g mascarpone
  • 500 g jemného plnotučného tvarohu
  • 250 g cukru
  • 250 ml smotany na šľahanie (33% tuku)
  • 12 plátkov želatíny
  • 1 vanilkový cukor
  • 100 g vlašských orechov
  • 50 g cukru
Hotový nepečený koláč podľa Pavla Pospíšila.
Hotový nepečený koláč podľa Pavla Pospíšila. Foto: Reprofoto/Youtube/Český rozhlas

Postup:

1. Vykôstkujeme marhule. Do litra vody nasypeme 1 kg cukru a necháme variť, až kým sa cukor rozpustí. Keď sa sirup varí, na chvíľu doň vložíme vykôstkované marhule tak, aby sa nerozvarili. Musia zmäknúť, ale zostať pevné, aby sme z nich mohli jednoducho stiahnuť jemnú šupku.

2. V miske si v studenej vode namočíme plátkovú želatínu a necháme ju napučať.

3. Vyšľaháme tvaroh a mascarpone, prilejeme napučanú želatínu, ktorú sme si predtým rozohriali v troche smotany. Následne do zmesi zamiešame obyčajný cukor aj vanilkový. Nakoniec vyšľaháme smotanu a potom ju zľahka vmiešame do tvarohovej zmesi.

4. Zapekaciu misu vyložíme na dne aj po stranách cukrárskymi piškótami, ktoré predtým namočíme v cukrovom sirupe, kde sa povarili marhule. Namočenými piškótami vyložíme celú misu. Môžeme ich ešte preliať sirupom.

5. Na vrstvu piškót natrieme slabú vrstvu krému, preložíme marhuľami a prekryjeme tvarohovým krémom. Na to položíme ďalšiu vrstvu piškót namočených v sirupe, znovu vrstva krému, marhúľ a piškót. Pokiaľ je krém riedky, môžeme medzi pridávaním jednotlivých vrstiev vložiť dezert vždy na chvíľu do chladničky.

6. Nakoniec na panvici zahrievame a miešame rozdrvené vlašské orechy spoločne s kryštálovým cukrom. Cukor sa začne rozpúšťať a zmes sa bude lepiť a zlatnúť. Vtedy zložíme panvicu z platne, orechy vysypeme z panvice a necháme vychladnúť. Potom ich nasekáme nožom a posypeme nimi piškótnik.

Dáme stuhnúť cez noc do chladničky.

Dobrú chuť!

Zdroj receptu: Český rozhlas

Časť 2 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…