Ušetríte si čas aj veľa sily. Týmto spôsobom sa dajú vlašské orechy lúpať aj bez zničených prstov
Stačia na to len ruky a hrniec plný vody.
Orechy sú zdravé aj chutné, no keď príde na ich lúpanie, a to hlavne vo veľkom množstve, z kuchyne radšej rýchlo uteká celá rodina. O ich chuť a živiny, ktoré ponúkajú, sa však netreba ukracovať. Dnes už existuje hneď niekoľko spôsobov, vďaka ktorým sa dajú lúpať oveľa jednoduchšie a navyše si pri tom ani nezničíte prsty.
Stačí ich správne uložiť
Vlašské orechy nielenže svojim tvarom pripomínajú mozog, ale sú preňho aj prospešné. Ak denne skonzumujete aspoň 20 gramov, prospejete tým svojmu kardiovaskulárnemu systému aj nervovej sústave a výskumy poukazujú tiež na ich protizápalové účinky. Jediným problémom je, zdá sa, ich odolná a pevná škrupina. Tej sa však dá jednoducho zbaviť.
Prvým dôležitým krokom je výber zdravých a celých plodov. Vyhnite sa tým, ktoré majú praskliny alebo viditeľné poškodenia, tie sa podľa UAportalu môžu lúpať ťažšie. Následne si už len treba vybrať taký spôsob ich čistenia, ktorý vám bude najviac vyhovovať.
Kľúčová je teplota
Jednou z metód je rozlúsknutie orechov holými rukami. Dva plody si v dlani uložte tak, že sa budú navzájom dotýkať svojimi bočnými stranami na mieste, kde sa spájajú polovice ich škrupín. Keď poriadne zovriete dlaň, obom orechom by mala škrupina bez veľkej námahy prasknúť. Existuje však ešte účinnejšia metóda, na ktorú postačí hrniec plný vody.