Dobré noviny
Vedci zostavili rebríček najzdravšieho ovocia. Prekvapivý víťaz chráni pred rakovinou a srdcovými chorobami
Simona Gálová
Simona Gálová

Vedci zostavili rebríček najzdravšieho ovocia. Prekvapivý víťaz chráni pred rakovinou a srdcovými chorobami

Snímka z trhu ovocia a zeleniny na Trojičnom námestí v Trnave / Na archívnej snímke z 22. novembra 1956 pracovníčka skladu triedi citróny privezené zo zahraničia
Snímka z trhu ovocia a zeleniny na Trojičnom námestí v Trnave / Na archívnej snímke z 22. novembra 1956 pracovníčka skladu triedi citróny privezené zo zahraničia — Foto: TASR

Expertky odporúčajú konzumovať najmä zrelé kusy.

Na druhom mieste skončili citróny pre vysoký obsah vitamínu C. „Na rozdiel od väčšiny zvierat si ľudia nedokážu v tele produkovať vlastný vitamín C. To, znamená, že sme závislí od vitamínu C, ktorý konzumujeme,“ vysvetlila dietologička Riehmová, podľa ktorej môže vitamín C znížiť riziko vzniku určitých druhov rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení aj šedého zákalu.

S citrónom to však podľa nej netreba preháňať. „Kvôli kyslosti citrónovej dužiny a šťavy neodporúčam konzumovať celé citróny ani veľké množstvá neriedenej citrónovej šťavy. Kyselina môže narušiť sklovinu na našich zuboch a spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť,“ dodala.

Foto: TASR

Oddiali Alzheimerovu chorobu

Tretie miesto v rebríčku obsadili pomaranče, ktoré majú okrem vysokého obsahu vitamínu C aj malé množstvo vitamínu B6, ktorý je potrebný pre zdravie mozgu. „Ak chcete získať čo najviac nutričných výhod z pomarančov, vynechajte džúsy a jedzte celé ovocie. Vďaka vláknine, ktorú obsahujú, sa trávi pomalšie,“ vysvetlila.

Na ďalšom mieste skončili jahody, ktoré okrem vitamínu C obsahujú aj antokyanín, ktorý dáva ovociu farbu a pôsobí ako antioxidant. „Ukázalo sa, že antioxidačné vlastnosti jahôd hrajú dôležitú úlohu v zdraví mozgu. Podporujú schopnosť mozgu myslieť a spracovávať informácie. Môžu tiež oddialiť alebo zabrániť rozvoju Alzheimerovej choroby,“ pokračovala dietologička.

Foto: TASR

Najdôležitejšia je dúha

Medzi najzdravšie ovocie experti zaradili limetky aj grapefruity, ktoré tiež odporúčajú jesť v pevnom stave a nie vo forme džúsu. „Grapfruity obsahujú rozpustnú vlákninu, o ktorej sa preukázalo, že pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, cholesterol a zdravie tráviaceho traktu,“ uviedla Riehmová.

Dietológovia odporúčajú konzumovať rôzne druhy ovocia a zeleniny, aby získal človek pestrú škálu vitamínov a minerálov. „Niektoré môžu mať viac živín, ale to by vás nemalo obmedzovať. Každá farebná skupina produktov má iné živiny, najdôležitejšie je, aby ste konzumovali celú paletu dúhy,“ dodala Riehmová.

Časť 2 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…