Úspech sa ukrýva v lístkovom ceste. K slaným tyčinkám od Jožky Zaukolcovej sa najviac hodí unikátny dip
Samotný tvar tyčiniek spĺňa hneď niekoľko funkcií.
Tyčinky s paprikovým dipom podľa Jožky Zaukolcovej:
Ingrediencie na lístkové cesto:
125 g masla
125 g hladkej múky
25 g hrubej múky
štipka soli
polovica PL octu
polovica žĺtka
63 g vody
1 žĺtok na potieranie
Ingrediencie na slané cesto:
123 g hladkej múky
107 g masla
polovica žĺtka
20 g mlieka
3 g kypriaceho prášku
štipka soli
ľan na posypanie
žĺtok na potieranie
Ingrediencie na paprikový dip:
1 kapia žltá
100 g cream cheese
soľ
olivový olej
bazalka
balsamikový ocot
citrónová šťava
Postup:
Na prípravu lístkového cesta potrebujeme dve časti - tukovú kocku a vodovú časť. Maslo a 25 g hladkej múky spolu zmiešame, vytvoríme malú kocku, zabalíme ju do fólie a dáme do chladničky stuhnúť. Zvyšné suroviny (hladkú múku 100 g, hrubú múku, žĺtok, soľ, ocot, vodu) zmiešame, vytvarujeme hladký nelepivý bochník, zabalíme do fólie a necháme desať minút odležať.
Po odležaní rozvaľkáme do tvaru štvorca, zabalíme maslovú kocku a opatrne rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Potom preložíme do dvoch tretín tak, aby vznikli tri vrstvy na sebe, pričom prekladanie opakujeme spolu ešte dvakrát. Lístkové cesto zabalíme, necháme krátko odležať a spracujeme.
Tyčinky tvarujeme nasledovne. Lístkové cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Slané cesto rozvaľkáme tak, aby bolo o tretinu menšie ako lístkové cesto, položíme ho na lístkový plát a preložíme tak, aby sa striedali vrstvy na sebe - lístkové cesto (trikrát) a slané (dvakrát).
Preložené kombinované cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika asi 30 krát 40 centimetrov. Narežeme na tyčinky široké 2 centimetre a dlhé 30 centimetrov. Následne potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme ľanom. Každú tyčinku niekoľkokrát zatočíme a položíme na plechy pokryté mastným papierom.
Tyčinky pred pečením zároveň zarovnáme tak, aby mali dĺžku 30 centimetrov. Pečieme pri teplote 150 stupňov asi 25 minút a potom 170 stupňov na 10 až 15 minút. Po dopečení necháme vychladnúť.
Dip pripravíme nasledovne. Celú papriku dáme piecť do rúry pri teplote 200 stupňov na 25 až 30 minút. Upečenú papriku necháme vychladnúť a zbavíme šupiek, jadierok a stopky. Potom pridáme cream cheese a chuťové prísady a rozmixujeme ponorným mixérom na jemný dip.