Dobré noviny
Úspech sa ukrýva v lístkovom ceste. K slaným tyčinkám od Jožky Zaukolcovej sa najviac hodí unikátny dip
Alexandra Hercegová
Alexandra Hercegová

Úspech sa ukrýva v lístkovom ceste. K slaným tyčinkám od Jožky Zaukolcovej sa najviac hodí unikátny dip

Jožka Zaukolcová / Ilustračné foto.
Jožka Zaukolcová / Ilustračné foto. — Foto: Instagram/jozka_zaukolcova, Freepik/ Racool_studio

Samotný tvar tyčiniek spĺňa hneď niekoľko funkcií.

Tyčinky s paprikovým dipom podľa Jožky Zaukolcovej:

Ingrediencie na lístkové cesto:

  • 125 g masla
  • 125 g hladkej múky
  • 25 g hrubej múky
  • štipka soli
  • polovica PL octu
  • polovica žĺtka
  • 63 g vody
  • 1 žĺtok na potieranie

Ingrediencie na slané cesto:

  • 123 g hladkej múky
  • 107 g masla
  • polovica žĺtka
  • 20 g mlieka
  • 3 g kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • ľan na posypanie
  • žĺtok na potieranie

Ingrediencie na paprikový dip:

  • 1 kapia žltá
  • 100 g cream cheese
  • soľ
  • olivový olej
  • bazalka
  • balsamikový ocot
  • citrónová šťava
Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/watch/?v=1244546116856678

Postup:

Na prípravu lístkového cesta potrebujeme dve časti - tukovú kocku a vodovú časť. Maslo a 25 g hladkej múky spolu zmiešame, vytvoríme malú kocku, zabalíme ju do fólie a dáme do chladničky stuhnúť. Zvyšné suroviny (hladkú múku 100 g, hrubú múku, žĺtok, soľ, ocot, vodu) zmiešame, vytvarujeme hladký nelepivý bochník, zabalíme do fólie a necháme desať minút odležať.

Po odležaní rozvaľkáme do tvaru štvorca, zabalíme maslovú kocku a opatrne rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Potom preložíme do dvoch tretín tak, aby vznikli tri vrstvy na sebe, pričom prekladanie opakujeme spolu ešte dvakrát. Lístkové cesto zabalíme, necháme krátko odležať a spracujeme.

Tyčinky tvarujeme nasledovne. Lístkové cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Slané cesto rozvaľkáme tak, aby bolo o tretinu menšie ako lístkové cesto, položíme ho na lístkový plát a preložíme tak, aby sa striedali vrstvy na sebe - lístkové cesto (trikrát) a slané (dvakrát).

Preložené kombinované cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika asi 30 krát 40 centimetrov. Narežeme na tyčinky široké 2 centimetre a dlhé 30 centimetrov. Následne potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme ľanom. Každú tyčinku niekoľkokrát zatočíme a položíme na plechy pokryté mastným papierom.

Tyčinky pred pečením zároveň zarovnáme tak, aby mali dĺžku 30 centimetrov. Pečieme pri teplote 150 stupňov asi 25 minút a potom 170 stupňov na 10 až 15 minút. Po dopečení necháme vychladnúť.

Dip pripravíme nasledovne. Celú papriku dáme piecť do rúry pri teplote 200 stupňov na 25 až 30 minút. Upečenú papriku necháme vychladnúť a zbavíme šupiek, jadierok a stopky. Potom pridáme cream cheese a chuťové prísady a rozmixujeme ponorným mixérom na jemný dip.

Dobrú chuť!

Zdroj receptu: Pečie celé Slovensko

Časť 2 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…