Českí vedci zistili, že s chronickou bolesťou zatočia čili papričky
Českí vedci zistili, že chilli papričky obsahujú látku, ktorá účinne tlmí bolesť.
PRAHA/BRATISLAVA 17. marca - Chronická bolesť strpčuje životy tisíckam ľudí na celej Zemi. Jej liečba je však obzvlášť obtiažna najmä preto, že za príčiny jej vzniku môže mnoho fatorov.
Napriek tomu, že na trhu existuje množstvo chemických prípravkov na tlmenie tohto typu bolesti, vedľajšie účinky týchto liečiv môžu pri dlhodobom užívaní predstavovať veľký problém. Aj preto je veľkou výzvou vedcov z rôznych kútov sveta nájsť účinnú látku v prírode.
Nádej pre budúcnosť
Keďže nie je možné účinne eliminovať všetky faktory spôsobujúce chronickú bolesť, pozornosť vedcov sa sútreďuje najmä na receptory v mozgu zodpovedné za prenos a moduláciu bolestivých podnetov. Českí vedci z Fyziologického ústavu akadémie vied zistili, že významnú úlohu v ovplyvnení týchto receptorov zohráva látka známa ako kapsaicín, obsiahnutá v čili papričkách. Práve táto látka je zodpovedná za charakteristickú pálivú chuť papričiek, avšak, ako sa ukázalo, môže byť veľmi nápomocná práve v zmiernení chronických bolestí.
Ako uviedla hovorkyňa Akadémie vied Diana Moosová pre denník Lidové noviny, získané poznatky by v budúcnosti mohli prispieť k vývoju účinnejších a cielenejších liekov proti bolesti.
Zdroj: lidovky.cz