Vedci vyvinuli víno, z ktorého vás nebude bolieť hlava
Kľúč k vyriešeniu nepríjemných následkov konzumácie vína je, zdá sa, minulosťou.
SPRINGFIELD 18. marca - Dobrá správa pre všetkých milovníkov vína! Svoj obľúbený mok si čoskoro budete môcť dopriať bez nepríjemných vedľajších účinkov.
Kľúč k vyriešeniu nepríjemných následkov konzumácie vína je, zdá sa, minulosťou. Vedcom sa podarilo izolovať gén, ktorý je zodpovedný za takzvanú „opicu“. Vďaka novým zisteniam je možné zasahovať do procesu kvasenia vína a eliminovať toxické vedľajšie účinky konzumácie vína v podobe bolesti hlavy a nevoľnosti. Vedci dokonca sľubujú, že takýmto spôsobom bude čoskoro možné posilniť zdraviu prospešné benefity vína.
Profesor Yong-Su Jin a jeho tím na Illinoiskej Univerzite používa enzým nukleázy na úpravu kvasiniek vznikajúcich v procese kvasenia hrozna. Jeho výskum publikovaný v časopise Applied and Environmental Microbiology prináša nádej na zlepšenie kvality potravín a nápojov získaných procesom fermentácie (kvasenia) vrátane piva či chleba.
„Víno obsahuje pre zdravie významný komponent zvaný resveratol. Vďaka získaným poznatkom môžeme napríklad desaťnásobne zvýšiť množstvo resveratolu vo víne,“ uviedol vedúci výskumu pre portál Daily Mail.