Pikantný karfiol s parmezánom pečený vcelku
Patríte aj vy k fanúšikom tejto chutnej zeleniny? Ak áno, predstavujeme vám originálny a chutný recept na prípravu karfiolu.
Zaubudnite na klasickú vysmážanú alebo varenú verziu karfiolu a pripravte pre seba a svojich najbližších lahodný pikantný karfiol plnený vcelku. Pečením hlávky vcelku vznikne na povrchu karamelizovaná kôra, ktorá vás prekvapí lahodnou chuťou. A čo je na tom najlepšie? Lahodný recept je jednoduchý na prípravu a výsledok zasýti a pritom sa nemusíte obávať zbytočných kalórií. Môžete si ho preto užiť skutočne do sýtosti.
Ingrediencie
Celý karfiol
4 lyžice
1 citrón (budeme potrebovať šťavu aj kôru)
1 polievková lyžica racse
1 polievková lyžica sušeného cesnaku
1 čajová lyžička mletého koriandra
1 čajová lyžička soli
½ čajovej lyžičky čierneho mletého korenia
¼ šálky nastúhaného parmezánu (alebo iného syra podľa chuti)
Čas prípravy: 5 minút
Čas pečenia: 35 minút
Počet porcií: 6
Postup
Rúru si predhrejeme na 200 °C. Menší plech na pečenie si vymastíme rastlinným olejom a odložíme nabok.
Z karfiolu odstránime všetky zelené listy, rovnako odstránime aj tvrdú stopku. V miske spolu zmiešame olivový olej s citrónovou šťavou a kôrou, racsu, sušený cesnak, koriander, soľ a čierne korene.
Pomocou štetca alebo rúk potrieme vytvorenou marinádou celú hlavičku karfiolu (zvyšnú marinádu môžeme odložiť do chladničky a použiť na prípravu rýb či mäsa).
Karfiol uložíme na pripravený plech a pečieme asi 30-40 minút, kým povrch nie je upečený.
Pred servírovaním necháme karfiol asi 10 minút vychladiť. Servírujeme s nastrúhaným syrom.
Sledujte skvelé recepty, nápady a rady na Facebooku!