Dobré noviny
Potraviny, o ktorých ste doteraz netušili, že sa dajú zamraziť
Radka Turoňová
Radka Turoňová

Potraviny, o ktorých ste doteraz netušili, že sa dajú zamraziť

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: Youtube/Fisher & Paykel

Ľudia niektoré potraviny neustále skladujú nevhodne, prípadne netušia, ako rôznorodo sa dajú uchovať. Obrovský potenciál má v tomto smere obyčajná mraznička, do ktorej môžete uskladniť potraviny, o ktorých ste to ani len netušili.

Do mrazničky možno dať avokádo, kávu, ale aj víno či vajcia. Tieto a ďalšie suroviny pritom budú stále rovnako čerstvé, no uchovávať ich môžete v mraze aj niekoľko mesiacov. Tvrdí to kampaň Love Food Hate Waste. Uskladnením potravín v mrazničke sa dá ušetriť, ale navyše aj znížiť plytvanie jedlom. Mnohí z vás ste ale určite ani netušili, čo všetko možno dať do mrazničky. „Môžete zmraziť skoro všetko. Ale existuje niekoľko výnimiek ako mäkký syr, pretože má zvláštnu textúru,“ cituje Daily Mail Helen Whiteovú z kampane.

Vajcia a syry nie v celosti

Mraziť sa dajú dokonca aj vajcia, no má to jeden zásadný háčik. Do mrazničky totiž nemôžu ísť v škrupine, pretože by explodovali. Helen Whiteová preto radí vajce rozbiť a oddelené žĺtko a bielko dať do plastových sáčkov. Takto upravené vajce je ideálne na pečenie. Ďalšou možnosťou je aj vajíčko rozbiť do plastovej nádoby a rozšľahať ho – v tomto prípade je zase vhodné na omeletu. Z misky ešte musí poputovať do vzduchotesnej nádoby. Nezabudnite ich označiť šítkom s dátumom zamrazenia.

Mrazenie prežijú aj syry, no nie všetky. Týka sa to hlavne tvrdých syrov, ktoré je vhodné nastrúhať a dať do vzduchotesnej nádoby. Mraziť sa dá aj avokádo, ktoré treba olúpať a rozmixovať ako pyré. Pridáte trochu citrónu alebo limetky a je to. V uzavretej dóze sa dá skladovať aj niekoľko mesiacov. 

Ako stvorené na uchovávanie v mrazničke sú aj čerstvé bylinky a korenie. Najmä bylinky majú krátku trvanlivosť a skladovaním v chladničke môžu zvlhnúť. Keď ich však nasekáte a uskladníte v mrazničke, udržia si svoju chuť. Mraziť sa dá aj humus, stačí ho trochu poliať olivovým olejom, aby sa zabránilo strate jeho vlhkosti. 

V istej miere znesú mrazničku aj zemiaky, o ktorých je známe, že ju príliš v láske nemajú. No môžete to urobiť tak, že zemiaky povaríte, necháte vychladnúť a potom zmrazíte. Cez noc ich môžete rozmraziť a na druhý deň upiecť. Dobre sa mrazí, mimochodom, aj zemiaková kaša.

Huby vyžadujú predprípravu

Ak chcete zamraziť huby, nestačí ich len očistiť a dať do sáčkov. Najskôr totiž vyžadujú trochu prípravy. Nakrájajte ich na plátky a porozkladajte na veľký tanier tak, aby sa jednotlivé plátky neprekrývali. Zamrazte ich na dve hodiny a až potom dajte do nádoby. Odporúča sa aj iný recept a to huby podusiť v troche vriacej vody na dne hrnca zhruba 5 minút. Takto sa totiž zbavia škodlivín, ktoré obsahovali.

Veľmi dobre sa mrazí aj maslo, vydrží aj 6 mesiacov, a skladovať možno aj víno či kávu. V posledných dvoch prípadoch na to poslúžia zásobníky na mrazenie ľadu. Takto zamrazené víno sa dá napríklad využiť pri varení a ak tam dáte zvyšky akejkoľvek kávy, dajú sa použiť ako ľadová káva.

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…