Boj proti palmovému oleju: Pridala sa aj známa bratislavská kaviareň
Palmový olej sa dostal aj vďaka tlaku verejnosti na čiernu listinu surovín. Stop sa mu rozhodla dať aj istá obľúbená bratislavská kaviareň v centre mesta. Jej návštevníci tak odteraz nenájdu v ponuke jedál jedinú obľúbenú pochúťku, ktorá ho obsahovala.
BRATISLAVA 18. apríla - Ničenie dažďových pralesov a s tým súvisiaci negatívny dopad na faunu. Tak to je to večný problém palmového oleja, ktorý dvíha žlč nielen ochrancom životného prostredia, ale aj širokej verejnosti. Ako sme nedávno informovali, do boja proti nemu sa rozhodli vstúpiť v susednom Česku, kde v niektorých firmách zmenili receptúru a túto kontroverznú surovinu nahradili inou. A hoci sa zdalo, že na Slovensku sa nič meniť a nahrádzať nebude, kaviareň Foxford v Bratislave hlási pozitívne správy. Palmový olej sa rozhodla úplne vyradiť a potravinu, ktorá ho obsahovala, odteraz nahradí inou. Svitá tak Slovensku na lepšie časy?
Viera v ľudstvo
Milovníci čokoládovej pochúťky Nutella, ktorá sa podávala napríklad ku croissantu, možno budú smútiť, no zároveň podporia dobrú vec a aspoň v tomto podniku nebudú konzumentmi palmového oleja. Kaviareň sa ju totiž rozhodla zo svojej ponuky vylúčiť a pridala sa tak k tým, ktorí sa bojkot palmového oleja rozhodli poňať radikálne.
„Koho by už len zaujímali nejaké dažďové pralesy v Indonézii? No nás. A preto sme sa rozhodil vylúčiť z našej ponuky jediný produkt s obsahom palmového oleja, známu to Nutellu a nahradiť domácim čokoládovo-pomarančovým krémom,“ informuje Foxford na svojej facebookovej stránke. Samozrejme, tento krok neostal bez odozvy a istá užívateľka sociálnej siete to zhodnotila celkom trefne: „Taký krok veľmi oceňujem a dáva mi vieru v ľudstvo,“ napísala.
Odvolávajú sa na chuťové vlastnosti
Palmový olej aj naďalej zostáva surovinou, na ktorú spoločnosť pozerá s opovrhnutím, a hoci sa napríklad české firmy a teraz aj trendová bratislavská kaviareň rozhodli s ním skoncovať, stále je pevnou súčasťou slovenských výrobcov obľúbených maškŕt Slovákov. Spoločnosť Sedita ho napríklad používa do svojej sladkosti Horalka a spoločnosť Slovakia Chips ju zase používa do obľúbených arašidových chrumiek. A zdá sa, že vylúčiť sa túto surovinu z výroby tak skoro ani nechystajú. „Palmový olej používame v niektorých druhoch pečiva a to najme kvôli chuťovým vlastnostiam produktov. Výsledný produkt je senzoricky diametrálne odlišný po použití slnečnicového oleja,“ uviedla pre Dobré noviny Alica Pašková za Slovakia Chips. Sedita sa vo svojom vyhlásení odvoláva tiež na chuťové vlastnosti.
„Diamterálne odlišné vlastnosti“ potvrdila pre Dobré noviny aj riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová, podľa ktorej sa táto surovina vyznačuje špecifickými funkčnými vlastnosťami. „Problém palmového oleja spočíva v rýchlom raste jeho spotreby v rôznych priemyselných odvetviach, vďaka čomu sa každoročne zlikviduje množstvo lesov, čo vedie ku klimatickým zmenám, k strate biologickej rozmanitosti a k pozemkovým sporom,“ opísala negatíva.