Chystáte domácu zabíjačku? 10 chýb, ktorými môžete porušiť zákon
Sezóna domácich zabíjačiek je tu a milovníci mäsových špecialít sa tešia, ako si doma pripravia vlastné klobásky či jaternice. Netreba však zabúdať na týchto 10 zásad, ktoré sú veľmi dôležité.
6. Ako vzorku doručiť na vyšetrenie?
Vzorky treba vhodne zabaliť do mikroténového vrecka alebo iného nepremokavého materiálu a uložiť do chladničky, následne treba vypísať krátky sprievodný list, ktorý pošlete spolu so vzorkami do laboratória. Chovateľ doručí vzorky na miesto zvozu vzoriek zriadeného príslušnou RVPS, resp. do miesta zberu vzoriek príslušného Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu (ŠVPÚ) alebo Štátneho veterinárneho ústavu vo Zvolene (ŠVPÚ). Vzorky sa doručujú v pracovných dňoch do 15.00 hod., vždy však podľa usmernenia RVPS. Napr. ak sa konala domáca zabíjačka počas víkendových dní, vhodne zabalené odobraté vzorky uskladní chovateľ v chladničke (nie v mrazničke!) a doručí na miesto zvozu v pondelok do 15.00 hod. Vyšetrenie vzorky je bezplatné. (V niektorých okresoch je vyšetrenie spoplatnené sumou 5,50 €). Tu nájdete tlačivo Sprievodný doklad na vyšetrenie ošípanej.
7. Čo v prípade, ak sa zabíjajú viaceré ošípané?
Každá odobratá vzorka bráničných pilierov z obidvoch polovíc jatočných tiel domácej ošípanej sa zabalí osobitne spôsobom podľa vyššie uvedeného v bode 6. Aj keď nepoznáte výsledok vyšetrenia na svalovca, môžete pokračovať v domácej zabíjačke, to nikto nezakazuje, ale je treba dať pozor na jednu vec. Mäso jatočnej ošípanej z domácej zabíjačky alebo jeho časti s vnútornými orgánmi, ktoré nie sú tepelne opracované, môže byť použité pre domácu spotrebu po 3 pracovných dňoch od doručenia vzorky na miesto zvozu, teda ak chovateľ po domácej zabíjačke, ktorá bola počas víkendových dní, doručil vzorku na určené miesto zvozu v najbližší pondelok a do štvrtka toho istého týždňa mu nebol oznámený pozitívny nález svalovca zistený laboratórnym vyšetrením, môže použiť tepelne neopracované výrobky z domácej zabíjačky na svoju spotrebu.
8. Ako sa dozviem o výsledku laboratórneho vyšetrenia?
Prípadný pozitívny nález laboratórneho vyšetrenia na svalovca bude chovateľovi oznámený bezodkladne (telefonicky, faxom, e-mailom - podľa uvedenia jeho kontaktného údaju v sprievodnom liste).
9. Produkty domácej zabíjačky nesmiete predať alebo darovať, dokonca ani susedovi
„Produkty z domácej zabíjačky sú určené výlučne pre súkromnú spotrebu chovateľa, fyzickej osoby, držiteľa, vlastníka v jeho domácnosti a jemu blízkych osôb. Nesmú sa uvádzať ďalej na trh za účelom predaja. Podľa § 115 občianskeho zákona „domácnosť“ tvoria fyzické osoby, ktoré spolu trvale žijú a spoločne uhrádzajú náklady na svoje potreby. Podľa § 116 – 117 občianskeho zákona je blízkou osobou príbuzný v priamom rade, súrodenec a manžel; iné osoby v pomere rodinnom alebo obdobnom sa pokladajú za osoby sebe navzájom blízke, ak by ujmu, ktorú utrpela jedna z nich, druhá dôvodne pociťovala ako vlastnú ujmu.“
Fyzická osoba sa dopustí priestupku, ak uvedie na trh produkty živočíšneho pôvodu, ktoré sú zdraviu škodlivé alebo nebezpečné, alebo ktoré neboli vyrobené v prevádzkarni, alebo ak nestiahne takéto výrobky z trhu. Zároveň teda môžete pri zabíjačke dostať pokutu, ak neohlásite zabíjanie hovädzieho dobytka na súkromnú domácu spotrebu príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe aspoň jeden pracovný deň vopred. Pri porušení týchto predpisov môže príslušný orgán veterinárnej správy uložiť fyzickej osobe pokutu do výšky 300 eur. Ďalšia pokuta Vám hrozí od zdravotnej poisťovne, ktorá môže od Vás vymáhať aj náklady spojené s liečbou v dôsledku nákazy z neohlásenej zabíjačky.
10. Čo je najväčšie riziko?
Najviac rizikovým produktom je v tomto prípade tradične vyrábaná domáca klobása údená studeným dymom, ktorá je charakterizovaná ako tepelne neopracovaný produkt. Pre odstránenie rizika nákazy je nutné tepelné opracovanie živočíšnych produktov, prípadne ich ošetrenie hĺbkovým zmrazením, ktoré spoľahlivo likviduje pôvodcu trichinelózy.
Ak potrebujete poradiť ohľadom samotného postupu zabíjačky, tu nájdete stručný popis jednotlivých fáz a úkonov domácej zabíjačky. Zoznam zostavil Ing. Boris Halaj a portál masodomov.sk.