15 trikov od šéfkuchára, ktoré vám uľahčia život
Rôzne triky, ktoré uľahčia varenie či prípravu jedál, nemusia poznať len skúsené gazdinky. Pár šikovných rád je totiž takých jednoduchých, že si ich osvojí raz-dva úplne každý a bežným ľuďom ich odporúča aj šéfkuchár.
Nikdy sa vám nedarí dokonale oddeliť žĺtko od bielka, chlieb vám vydrží čerstvý žalostne krátko a ani jeden z kuchynských nožov neslúži podľa vašich predstáv? Aj tieto drobné problémy domácností sa dajú vyriešiť rýchlo a jednoducho. Portál Bright Side zozbieral pár trikov, ktoré vám uľahčia život, a sú overené od profesionálov. Prinášame vám niekoľko z nich.
1. Jemnejší steak
Ak chcete, aby bol steak jemnejší, marinujete hovädzie mäso pred tepelnou úpravou v majonéze.
2. Plná chuť pokrmov
Závisí to aj od toho, na čom jedlá servírujete. Pred podávaním teplého jedla by ste mali taniere zahriať, pre podávaním studeného pokrmu zase vychladiť. Tento trik zachová plnú chuť či sviežosť pokrmov.
3. Ľahké oddelenie žĺtkov od bielkov
Hoci existujú nástroje, ktoré vám ich oddelia raz-dva, šikovné gazdinky to dokážu aj bez kuchynských pomocníkov. Ak si však oddeľovanie žĺtkov od bielkov chcete predsa len uľahčiť, pomôže vám obyčajná plastová fľaša.
4. Zemiaková kaša
O tom, ako si pripraviť naozaj lahodnú kašu, sme vás informovali minulý týždeň. Ďalší trik však spočíva aj v tom, že do uvarených zemiakov pridáte teplé mlieko, a nie studené.
5. Chutné korenie
Namiesto umelých ochucovadiel si môžete vyrobiť vlastnú „vegetu“. Nakrájanú zeleninu zmiešate s olivovým olejom a vlejete do formičiek na ľad.
6. Mrazené víno
Ak vám ešte zvýšilo víno, ktoré už nechcete dopiť, nalejte ho do formičiek na ľad. Neskôr ho môžete vyskúšať pri vašich kulinárskych experimentoch.
7. Čerstvá zelenina
Zelenina nevydrží v ukážkovom stave dlho, preto, ak ju chcete zachovať dlhšie, zabaľte ju do fólie.
8. Chutná pizza
Ak si chcete ohriať kúsok studenej pizze, nerobte to v mikrovlnke. Namiesto toho ju ohrejete na panvici, bude chutnejšia.
9. Príliš presolená polievka
Ak ste pridali do polievky o čosi viac soli, ako ste mali, stále to môžete zachrániť. Prebytočnú soľ napríklad absorbujú ostrúhané zemiaky či kôrky chleba. Do polievky môžete skúsiť vložiť aj kocku cukru na lyžičke, no akonáhle sa začne rozpúšťať, lyžicu vyberte.
10. Ideálny nôž
Niektoré nože ľudí dokážu pri krájaní potrápiť. Ak nie sú veľmi tupé, problémom môže byť šmýkajúca sa rukoväť. Vtedy nie je nič jednoduchšie, ako omotať ju pár gumičkami.
11. Náhrada za majonézu
Majonéza je síce chutná, ale aj veľmi kalorická. No čo tak vyskúšať alternatívu, ktorá sa zíde aj vtedy, keď náhle zistíte, že majonézu nemáte poruke? Zachránia vás kyslá smotana, vajíčko a horčica. Smotanu zmiešate so žĺtkom z vajíčka uvareného natvrdo a horčicou.
12. Aby cibuľa vydržala
Ak ste nakrájali o čosi viac cibule, ktorú ale aktuálne nepotrebujete, jej sviežosť udržíte tým, ju na tanieri trochu osolíte, prípadne zabalíte do potravinovej fólie. Pomôže aj to, ak ju premastíte olejom a dáte do nádoby.
13. Zbavte riad zápachu
Hlavne po cibuli či rybách pomôže, keď riad umyjete vodou a octom.
14. Svieži chlieb
Váš chlieb vydrží čerstvý oveľa dlhšie, ak do chlebníka dáte aj kúsok jablka.
15. Chrumkavé hranolky
Ak sa chystáte zo zemiakov urobiť hranolky, najprv ich vysušte papierovými obrúskami, utierkou či v mikrovlnke a až potom dajte smažiť