Šošovica prinesie do rodiny bohatstvo. Toto je recept na novoročnú nežnú polievku Pavla Mikulíka
Šošovicová polievka od známeho herca má v sebe jednu nezvyčajnú ingredienciu.
Nový rok sa spája ešte aj dnes s poverami, ktorými sa riadia mnohé slovenské domácnosti. Prvý deň v roku by sa nemala jesť hydina ani zajace, aby šťastie neuletelo či neutieklo. Rovnako sa nejedia ryby, aby šťastie neodplávalo. Na Nový rok preto mnohí jedia šošovicovú polievku alebo prívarok. Strukovina má podobu okrúhlych mincí, a preto by rodine mala zaistiť bohatstvo na celý rok.
Nežná chuť
Touto tradíciou sa riadil aj známy slovenský herec Pavol Mikulík, ktorý na Nový rok varil svoju tradičnú „nežnú“ šošovicovú polievku. „Šošovicovú preto, lebo Nový rok. Na Nový rok moja mama vždy varila šošovicu, aby sme mali dosť peňazí po celý rok a odvtedy to robím aj ja. Bohatstvo sa nie vždy podarí, ale tá polievka sa podarí vždy,“ povedal Pavol Mikulík v relácii Varím, varíš, varíme v roku 1993.
Prívlastok „nežná“ získala polievka preto, že ju herec raz uvaril po predstavení, a keď ju ochutnala herečka Zita Furková povedala, že je je jedinečná nežná polievka.
„Tak som si od nej vypýtal povolenie, či môžem túto polievku takto volať. Povolenie som dostal a polievka sa odvtedy volá nežná,“ vysvetlil Mikulík, ktorý pridáva do polievky jednu netradičnú ingredienciu, ktorá jej dodáva grády.
Šošovicová nežná polievka
Článok pokračuje na ďalšej strane: