Pivo mu zavoňalo už v perinke. Najstarší pivovarník František vtipkuje, že ho uvarí aj poslepiačky
František Hujík je najstarším aktívnym pivovarníkom v našich končinách.
Keď mu do perinky zavialo vôňu piva, bolo rozhodnuté. Šesťdesiatšesťročný František Hujík zostal zlatému moku verný počas celého svojho života. Nielenže vie rozoznať jeho kvalitu, dokáže ho aj navariť. Je totiž najstarším pracovne činným sládkom na Slovensku.
Františkov otec bol baník a mama servírka. „Mama mi vravela, že keď ma nosila na rukách po izbe a podišla k oknu, bolo po otvorení parníkov v pivovare cítiť po okolí charakteristický zápach. A ja som mal vraj vtedy na tvári taký ľahučký úsmev,“ poodhalil František pre Žilinský večerník príbeh z ostravskej pôrodnice, ktorým sa začína jeho bohatá pivovarnícka kariéra. Zavialo ho až do Zvolena.
Od čašníka k pivovarníkovi
Ako František poodhalil pre Pivovar Vŕšky, ako malý chlapec vyrastal pri dedkovi a otcovi v Ostrave, kde zvykli baníci po svojej práci chodiť na dobré pivko. „Ja som už vtedy ako osemročný alebo deväťročný dedkovi a tatovi trošku kradol alebo si usrkol," zaspomínal si.
Ako rástol, začalo ho fascinovať čapovanie či roznášanie piva. „Vždy som si to všímal, aj na výletoch, lebo sme s rodičmi a súrodencami často cestovali. Najmä v Čechách bola oblasť gastronómie a reštauračných služieb na vysokej úrovni. Pozoroval som, ako to funguje v hoteloch, hostincoch, ale aj staničných bufetoch," spomína si na detstvo s tým, že pôvodne chcel byť čašníkom.
Napokon v jeho zmýšľaní nastal zlom a v roku 1971 nastúpil do jediného pivovarnícko-sladovníckeho učilišťa na Slovensku v Topoľčanoch. Priučil sa tak remeslu, ktoré ani v priebehu rokov nestratilo na atraktivite. Pivo sa totiž nikdy piť neprestalo.
Kurz vás pivo variť nenaučí
Článok pokračuje na ďalšej strane: