Pivo mu zavoňalo už v perinke. Najstarší pivovarník František vtipkuje, že ho uvarí aj poslepiačky
František Hujík je najstarším aktívnym pivovarníkom v našich končinách.
Po škole jeho kroky viedli do bytčianskeho pivovaru, kde zlatý mok napokon pripravoval dlhých 40 rokov. „Práca v pivovare ma nesmierne bavila. Keď som nastúpil, chodil som tam pomáhať aj vo voľnom čase, hoci len vykladať materiál," zaspomínal si František na obdobie, počas ktorého si cibril svoje remeslo.
„Nestačí urobiť si kurz. Výroba má mnoho procesov a nikde vás nenaučia, ako zareagovať v nečakaných situáciách, keď vypnú prúd, zlyhá technika, ako sa dá všetko zachrániť," ozrejmuje sládok a pripomína, že varenie piva je celou vedou.
„Musíte ovládať fyziku, chémiu, biochémiu a aj matematiku, aby ste si vedeli všetko vypočítať, a tiež spočítať výplatu,“ zažartoval František, ktorý dnes svoje zručnosti pretavuje do piva vo zvolenskom pivovare Vŕšky. Celý proces varenia piva je však aj o mimoriadnej dávke trpezlivosti a dostatku času.
Najlepšou školou sú skúsenosti. „Naučiť sa zvládať všetky procesy pri varení piva trvá asi rok a pol, ozajstným sládkom sa možno stať za päť rokov a dobrým za desať," dopĺňa František. Pri varení desiatich hektolitrov piva dokáže stráviť aj štrnásť hodín.
Článok pokračuje na ďalšej strane: