Dobré noviny
Legendárna slovenská pochúťka hviezdi medzi najlepšími šalátmi sveta. Získala vysoké hodnotenie
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Legendárna slovenská pochúťka hviezdi medzi najlepšími šalátmi sveta. Získala vysoké hodnotenie

Gastronomickí kritici a cestovatelia rozhodli, čo im najviac chutí.
Gastronomickí kritici a cestovatelia rozhodli, čo im najviac chutí. — Foto: Unsplash / Pexels

Prvé priečky obsadili šaláty z Tuniska, Bulharska a Grécka.

Zatiaľ čo niektoré národy ich vnímajú ako prílohu, iné ich považujú za plnohodnotné jedlá. Hovoríme o šalátoch, ktoré sú obľúbeným pokrmom na celom svete. Hoci každému chutí niečo iné a k zelenine si konzumenti zvyknú pridávať rôzne ingrediencie, vo svete nepohrdli ani našou pochutinou. V prestížnom rebríčku najlepšie hodnotených svetových šalátov sa umiestnila v TOP 50.

Za zoznamom najlepšie hodnotených šalátov stojí už tradične gastronomický web Taste Atlas. Ten okrem tradičných receptov zhromažďuje aj recenzie od gastronomických kritikov či cestovateľov, ktorí sa neboja experimentovať a ochutnávať tradičné miestne pokrmy.

Pozrite si, ktoré šaláty získali najvyššie hodnotenia:

1. Dakos

Prvú priečku obsadilo Grécko so šalátom menom Dakos alebo aj ntakos. Ide o tradičné krétske jedlo, ktoré obsahuje sucháre z jačmeňa paximadi, rozdrobený syr myzithra, nakrájané zrelé paradajky, olivy, kapary, čerstvé oregano a niekoľko kvapiek kvalitného olivového oleja. V hodnotení získalo jedlo 4,7 hviezdičiek.

2. Šopský šalát 

Druheé miesto obsadil známejší Šopský šalát z Bulharska. Ide o tradičný studený šalát, ktorý Bulhari vnímajú ako jedno zo svojich národných jedál. Obsahuje nakrájané paradajky, uhorky, cibuľu, papriku a netreba zabúdať na bulharský syr.

Ako informuje portál Taste Atlas, šalát, ktorý sa často podáva počas leta, pôvodne vznikol v 50. rokoch minulého storočia, keď bulharských kuchárov požiadali, aby vytvorili jedlá, ktoré by do krajiny prilákali turistov.

3. Šalát Mechouia

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa La FABIC 👩🏻‍🍳 Laure Barbaza (@lafabic)

Názov Mechouia Salad v sebe ukrýva pochutinu typickú pre Tunisko. Je vyrobený z grilovanej, nakrájanej cibule, papriky, paradajok a cesnaku. Celá zmes je poliata olivovým olejom a ochutená rascou, soľou a čiernym korením. Šalát sa potom zvyčajne zdobí vajíčkami uvarenými natvrdo, olivami alebo tuniakom.

Ako dodáva Taste Atlas, toto jedlo sa často podáva samostatne, ale aj na toastovom chlebe alebo plátkoch bagety. V Tunisku ho bežne nájdete ako súčasť mixu predjedál v tradičných reštauráciách.

Hoci na ďalších priečkach figurujú šaláty ako Grécky šalát či šalát Caprese, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko.

Slovenská legenda

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…