Na mesiac chcela spomaliť, nakoniec ostala osem rokov. Gabika si v Slovinsku otvorila horský penzión
Vzťahy v krajine obklopenej Alpami a Jadranským morom sú podľa Slovenky oveľa silnejšie.
„Doma sa cítite tam, kde vás ľudia príjmu,“ myslí si slovenská výtvarníčka Gabika Binderová, ktorá už osem rokov žije v Slovinsku. Hory milovala odmalička, a práve tie ju v spojení s pracovným vyhorením priviedli do jednej z najslnečnejších dedín krajiny, do Dovje. Dedina vznikla vyklčovaním lesa a obyvatelia si darovanú pôdu dodnes veľmi vážia.
„Vždy som tvrdila, že zmena vzduchu prospieva v akomkoľvek probléme a rovnako pomohla aj mne,“ s úsmevom dodáva v relácii RTVS Cestou necestou.
Farma oslavuje 70 rokov
V Slovinsku našla tiež lásku a krásy krajiny si užíva s Michalom Vachálekom. Okrem toho tu s bratom vybudovali horský penzión Country house Dovje a v doline Radovna, kde leží farma Klemenak, najradšej nakupujú syr a mäsové výrobky.
„Nie je to obyčajný syr ani saláma, pretože tieto kravy majú to šťastie, že sa pasú na Triglavskom národnom parku,“ vysvetlila Gabika s tým, že tradícia farmy trvá už 70 rokov a nenavštevujú ju len turisti, ale aj domáci.
Obľúbená pohánka
Ak by ste navštívili Dovje, domáci by vás vítali nátierkou z bravčovej masti so slaninou a cibuľou. „Deti tu nie sú vychované na džeme, ale na slanine,“ hovorí výtvarníčka. Jedným z typických tamojších jedál sú aj žgance z pohánkovej múky. Tie by sa dali prirovnať k slovenským bryndzovým haluškám.
„Robia sa na vysokohorských chatách, ale okrem nich sa varia aj slané pirohy, sladké jedlá alebo štrukli,“ upresnila. Pohánka sa v Slovinsku intenzívne využíva na prípravu akýchkoľvek jedál. Ďalším klasickým chodom je aj hustá polievka jota, ktorú ale nerobia z kyslej kapusty ako na Slovensku, ale z fazule, zemiakov a kyslej repy.
Najprv chcela ostať len mesiac
Článok pokračuje na ďalšej strane: