Dobré noviny
Na mesiac chcela spomaliť, nakoniec ostala osem rokov. Gabika si v Slovinsku otvorila horský penzión
Alexandra Hercegová
Alexandra Hercegová

Na mesiac chcela spomaliť, nakoniec ostala osem rokov. Gabika si v Slovinsku otvorila horský penzión

Gabika s Michalom žijú osem rokov v Slovinsku.
Gabika s Michalom žijú osem rokov v Slovinsku. — Foto: Facebook/Gabika Binderová, Country house Dovje

Vzťahy v krajine obklopenej Alpami a Jadranským morom sú podľa Slovenky oveľa silnejšie.

„Doma sa cítite tam, kde vás ľudia príjmu,“ myslí si slovenská výtvarníčka Gabika Binderová, ktorá už osem rokov žije v Slovinsku. Hory milovala odmalička, a práve tie ju v spojení s pracovným vyhorením priviedli do jednej z najslnečnejších dedín krajiny, do Dovje. Dedina vznikla vyklčovaním lesa a obyvatelia si darovanú pôdu dodnes veľmi vážia.

„Vždy som tvrdila, že zmena vzduchu prospieva v akomkoľvek probléme a rovnako pomohla aj mne,“ s úsmevom dodáva v relácii RTVS Cestou necestou.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo?fbid=10221488378901702&set=a.1411725495987

Farma oslavuje 70 rokov

V Slovinsku našla tiež lásku a krásy krajiny si užíva s Michalom Vachálekom. Okrem toho tu s bratom vybudovali horský penzión Country house Dovje a v doline Radovna, kde leží farma Klemenak, najradšej nakupujú syr a mäsové výrobky.

„Nie je to obyčajný syr ani saláma, pretože tieto kravy majú to šťastie, že sa pasú na Triglavskom národnom parku,“ vysvetlila Gabika s tým, že tradícia farmy trvá už 70 rokov a nenavštevujú ju len turisti, ale aj domáci.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/252374821503120/photos/a.252383684835567/1532111586862764/

Obľúbená pohánka

Ak by ste navštívili Dovje, domáci by vás vítali nátierkou z bravčovej masti so slaninou a cibuľou. „Deti tu nie sú vychované na džeme, ale na slanine,“ hovorí výtvarníčka. Jedným z typických tamojších jedál sú aj žgance z pohánkovej múky. Tie by sa dali prirovnať k slovenským bryndzovým haluškám. 

„Robia sa na vysokohorských chatách, ale okrem nich sa varia aj slané pirohy, sladké jedlá alebo štrukli,“ upresnila. Pohánka sa v Slovinsku intenzívne využíva na prípravu akýchkoľvek jedál. Ďalším klasickým chodom je aj hustá polievka jota, ktorú ale nerobia z kyslej kapusty ako na Slovensku, ale z fazule, zemiakov a kyslej repy.

Slovinské žgance.
Slovinské žgance. Foto: Reprofoto RTVS/Cestou necestou

Najprv chcela ostať len mesiac

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…