Dobré noviny
Mäso treba upokojovať, kôrky odrezávať. S týmito deviatimi trikmi budete kráľom každej grilovačky
Jana Rujáková
Jana Rujáková

Mäso treba upokojovať, kôrky odrezávať. S týmito deviatimi trikmi budete kráľom každej grilovačky

Grilovacia sezóna trvá zväčša od jari do leta.
Grilovacia sezóna trvá zväčša od jari do leta. — Foto: Pexels.com

Grilovanie na záhradnom grile už neodmysliteľne patrí k jari aj k letu.

Grilovanie je príležitosť na stretnutie s priateľmi a rodinou a možnosť obklopiť sa dobrým jedlom a pitím. Možnosti toho, čo si ugrilovať, sú široké a tak si príde na chuť každý. Grilovať môžete nielen tradičné stejky, burgre a údeniny, ale aj ryby, syry, zeleninu či ovocie. A možno aj tí, ktorí sú v tomto odbore úplní nováčikovia, sa tiež odhodlajú vyskúšať svoje umenie pri grile. Stačí dodržať týchto deväť základných pravidiel a budete mať úspech.

Na grilovanie musíte mať dostatočne rozpálený gril.
Na grilovanie musíte mať dostatočne rozpálený gril. Foto: Unsplash.com

1. Včas vytiahnuť mäso z chladničky

Aby ste dosiahli to, že napríklad stejk bude vo vnútri stredne prepečený a zároveň zvonku dobre urobený, treba ho aspoň pol hodiny nechať pokojne ležať tak, aby jeho teplota vo vnútri dosiahla ideálne izbovú teplotu. Mäso potom nedostane taký teplotný šok, a potom ľahšie odhadnete stupeň prepečenia.

2. Dostatočne rozpálený gril

Keď dáte mäso na nedostatočne rozpálený gril, často neodhadnete dobre stupeň prepečenia. Ľahko tak mäso presušíte a máte z neho podrážku. Je lepšie gril rozpáliť na začiatku skôr viac a až sa mäso zatiahne, žiaru stlmiť.

Grilovať sa môže aj zelenina.
Grilovať sa môže aj zelenina. Foto: Unsplash.com

3. Rozkurovanie uhlia

Kto používa plynový alebo elektrický gril, nemusí túto problematiku riešiť. Je však pravda, že veľa ľudí dáva prednosť grilovaniu na uhlí - má totiž pocit, že pokrm má tak lepšiu chuť. Na rozkúrenie je ideálny takzvaný štartér, čo je valec, ktorý sa naplní uhlím alebo briketami a zapáli podpaľovačom. Dnes už nie je potrebné používať chemický podpaľovač, existujú aj podpaľovače na prírodnej báze, ktoré toľko pri zapaľovaní nepáchnu. Uhlie je správne rozpálené vtedy, keď šľahajú len malé plamienky. Potom je ho možné presypať do grilu a začať s prípravou pokrmov.

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 3

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…