Dobré noviny
Mäso treba upokojovať, kôrky odrezávať. S týmito deviatimi trikmi budete kráľom každej grilovačky
Jana Rujáková
Jana Rujáková

Mäso treba upokojovať, kôrky odrezávať. S týmito deviatimi trikmi budete kráľom každej grilovačky

Grilovacia sezóna trvá zväčša od jari do leta.
Grilovacia sezóna trvá zväčša od jari do leta. — Foto: Pexels.com

Grilovanie na záhradnom grile už neodmysliteľne patrí k jari aj k letu.

4. Kedy uhlie, kedy brikety

Na krátke grilovanie pokojne použite drevené uhlie, ktoré sa veľmi rýchlo rozohreje, ale vydrží horieť kratšiu dobu. Pokiaľ máte spoločnosť, kde sa predpokladá viac chodov a je potrebné udržať ohnisko dlhšie rozpálené, je vhodné použiť brikety. Zvlášť pri nepriamom grilovaní veľkých kusov mäsa, ktoré sa pečú pokojne aj dve hodiny, je vhodné vybrať brikety lisované z tvrdých driev. Len také udržia po veľmi dlhú dobu stálu žiaru bez prikladania.

5. Okrajujte kôrku toastu

Na grile si môžete pripraviť aj toasty z bieleho chleba. Než ho položíte na gril, okrájajte kôrku, aby sa v žiare nekrútil. Je to podobné, ako keď sa narezávajú okraje mäsa, než ho vložíte na panvicu.

Pri priamom grilovaní sa používajú teploty 200 až 230 stupňov Celzia, pri nepriamom okolo 160 až 180 stupňov.
Pri priamom grilovaní sa používajú teploty 200 až 230 stupňov Celzia, pri nepriamom okolo 160 až 180 stupňov. Foto: Unsplash.com

6. Používajte misku s vodou

Pri nepriamom grilovaní je ideálne pod mäso vložiť misku s vodou. Jednak do nej bude odkvapkávať stekajúci tuk, jednak odparujúca sa voda vytvorí v zavretom grile vlhkú atmosféru, podobne ako by ste piekli mäso v rúre s vyvíjačom pary. Alebo ako keď pečenie s parou používajú kuchári v profesionálnych kuchyniach.

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 2 / 3

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…