Dobré noviny
Mäso treba upokojovať, kôrky odrezávať. S týmito deviatimi trikmi budete kráľom každej grilovačky
Jana Rujáková
Jana Rujáková

Mäso treba upokojovať, kôrky odrezávať. S týmito deviatimi trikmi budete kráľom každej grilovačky

Grilovacia sezóna trvá zväčša od jari do leta.
Grilovacia sezóna trvá zväčša od jari do leta. — Foto: Pexels.com

Grilovanie na záhradnom grile už neodmysliteľne patrí k jari aj k letu.

7. Zvoľte vhodnú teplotu

Pri nepriamom grilovaní sa používajú teploty okolo 160 až 180 ºC, pri priamom grilovaní 200 až 230 ºC. Rozpaľujte na vyššiu teplotu,. pretože keď zdvihnete veko a vložíte potraviny, teplota poklesne.

Aby ste dosiahli to, že napríklad stejk bude vo vnútri na stredne prepečený a zároveň zvonku dobre urobený, treba ho aspoň pol hodiny nechať ležať tak, aby jeho teplota vo vnútri dosiahla ideálne izbovú teplotu.
Aby ste dosiahli to, že napríklad stejk bude vo vnútri na stredne prepečený a zároveň zvonku dobre urobený, treba ho aspoň pol hodiny nechať ležať tak, aby jeho teplota vo vnútri dosiahla ideálne izbovú teplotu. Foto: Pexels.com

8. Marinády

U nás sú viac populárne mokré marinády a veľa ľudí robí veľkú chybu, že mäso pred položením na mriežku neosušia. Stekajúci tuk potom tečie do uhlíkov. Jeho spaľovaním vznikajú napríklad karcinogénne látky. Skúste preto niekedy takzvanú suchú marinádu, čo býva zmes korenia a byliniek, ktorá sa vmasíruje do mäsa.

9. Pozor na med

Nie je príliš vhodné používať na napacovanie mäsa medové marinády. Med potom na mriežke veľmi rýchlo karamelizuje a veľmi zle sa čistí. Keď už chcete do pokrmu med dostať, je vhodné použiť ho až v potieracej marináde, ale najlepšie je dať jedlu lesk takouto marinádou až ku koncu grilovania.

[avizo=https://www.dobrenoviny.sk/c/210901/internet-valcuje-zoznam-najoblubenejsich-slovenskych-napojov-maju-prvenstvo-aj-ked-ludom-vobec-nechutia|Majú prvenstvo, aj keď turistom vôbec nechutia. Zoznam najobľúbenejších slovenských nápojov valcuje internet]

Časť 3 / 3

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…