Dobré noviny
Týmto piatim potravinám sa vyhýbajú aj onkológovia. Vďaka ich zoznamu si môžete predĺžiť život
Simona Gálová
Simona Gálová

Týmto piatim potravinám sa vyhýbajú aj onkológovia. Vďaka ich zoznamu si môžete predĺžiť život

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. — Foto: Freepik; TASR - Roman Hanc

Rakovina je jedným z najväčších strašiakov ľudstva a aj keď si ľudia častokrát myslia, že súvisí najmä s fajčením, či nedostatočným pohybom, veľkú úlohu zohráva naše stravovanie.

Aj keď nie je možné úplne sa vyhnúť každému karcinogénu v živote, lekári upozorňujú, že niektoré potraviny so sebou jasne nesú riziko vzniku rakoviny a je dobré poznať ich, aby sme obmedzili ich spotrebu. Uznávaní gastroenterológovia, onkológovia a odborníci na prevenciu rakoviny pre Huffpost vytvorili zoznam potravín, ktoré preukázateľne zvyšujú riziko vzniku rôznych typov rakovín.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo/?fbid=386183206859588&set=bc.Abpa8Yr9LTU8yO9seu1f5fMei6fnTzHxNNk_4axb1cksOh7fGfaf9YFQ8UpDyUhdwmku2Q5Wp93iz2hvpa-I5tZtO-74p1PUT3n8F4C39RtgqL1abqEGwtlLSzUtL3e-r_l5Rj94gkIR6MCAcW_FI6iu&opaqueCursor=Aboj0Q2eVFiw8huGCLic18HaFe6t5D0lPwcYIvrEX1Lh7SkUHio8dmG5yPZTfE3qqW9Jnu-2f90kGgw12Aa6D6cze7ie4iMcqtCuRUhNA09OnktvIgbdFPA2Hw5owwZvA2U_8rxqbw-Snqj3uNS3PSdotvc3mpG8nqG4Nrw3z1EkV0-_g5uP0WVBWvx8fLfReX6VqYFuhWsRoqZG10pk5BcGc1DBi6LvJEboYijB8kvO6g2g4lYKRpidW0khMx7BZv-CTDxtvkwShiCTVZuY6dZiAP4HsZr5cCdIif1QVbSJeBX03_PYIN5SEbCrlDZBbL6iDBG6bmEhu3PB5k-_1IQ6zEBeHcFcQbv1JrW8y6INJI0NfacvikOTPuNDp62VOrj0KBcQEX4-6hg_ZopGkdKbI49RtRmqY2B-UIA8Nr3GyFfFURu5EEI1hKGMiS77861d_g5XGukxZJsfmRNglNLv1vM_NVKjJHn0_ubxVmAsgrWPVcAzsnD6CvYpD-kFJd6K4gjsHnPCnQD0UsqOsD5N0NmicQW-q3hbGeK7Vn0UrrcOEMub4cHd3PwmP8tgausxHXkSwQVbbyBm9trDHmc_IVtgo7ZmaEsYE6CqHqTHF3HwcZNd76IeR6NI3w-mczQ5VMjXU-AuD4WETJej6NSU

5. Klobásy, slaniny a spracované mäso

Nakrájate si každý večer kolieska domácej klobásy? Onkologička Diane Reidy-Lagunesová upozorňuje, že spravované mäso je spojené nielen so vznikom rakoviny, ale aj s vyšším rizikom vzniku srdcových chorôb a cukrovky. „Medzi spracované mäso patria párky, klobásy, slaniny a takmer všetko, čo nájdeme v lahôdkach,“ vysvetlila pre Huffpost lekárka. Výskumy podľa nej ukazujú, že konzervačné lásky ako sú dusičnany alebo dusitany môžu vieš k tvorbe potenciálnych rakovinotvorných buniek.

Svetová zdravotnícka organizácia klasifikovala spracované mäso ako karcinogén skupiny číslo 1, v ktorej sa nachádza aj tabak, fajčenie či azbest. „Namiesto toho, aby ste siahli po párkoch alebo saláme, zvoľte radšej chudšie kuracie mäso, ktoré je lepšou voľbou,“ uviedla lekárka, podľa ktorej sú ešte lepšou možnosťou ryby, fazuľa a orechy.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo/?fbid=278686563659807&set=bc.AbrS6Zjp7NGrg-H_Ou2x0KeoNuydCFCVHeF4aICSyK0vKwq4Ap5sVSvC9JfnBLjNYjG5jcI8wV9dUgFcpH0sj077n_AfjWPIS8kJdrnL8hjAOytD0DiRC5lSU1_Z0qeZUEAYcwH8-q40Yl-y_fzRnPzr&opaqueCursor=AbplQ1GcLinBwzxVkOi15WWRcAxTRLiidVnsSgMPx_36oYOOk2GKdY-9nrjqnhG4w-MlESwyPk6NYnbXo97XWssgyREXN5c3bcjxPkENCsolnzgRrnI2HJdwqOTJGcGq0yEjBUvY-fGt6oNoMCTki3J59yeSubtCkxcQWyr7wutaSpBKCS205sUI6n2vRKV7TcZtK-PCBzzqdEgtNNf2eq3X0kkrU7mpvQKr2EXeQZxzhfpORYhFDZMXft0kqdws_avTvX4F-E8lH1GOwPG-w4cavmj0bwmIofqddvOHU2NuLUN_Y9a4c8G4asolDCDsL7QQAqqzvrF5Apywy2G_D0iKsqvYUn74weN8z3NuYy8dxt17uHXueqXSqoSm_BS6C3wwn8b25SOyAqSJz3X1esFBq4Pb4Zt-ZCHYJs9qtPafPmzJ6eMnRmAx_XukXdSQBFrH-_IDy6QomfPpXbjIAXmz5NhcB16KdK90JAMe1CG3LfqUOXdXNhDKGdwkDZWNJ8qj59Cvei6aqfCktsh88DrUpZbJJ1PT8Sz4kmU7_xGajGatc_aOsfPR7YiVJTID4kyk_ipCPDcgwD9ACpxQ5yhz

4. Určité typy grilovaného mäsa

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 3

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…