Týmto piatim potravinám sa vyhýbajú aj onkológovia. Vďaka ich zoznamu si môžete predĺžiť život
Rakovina je jedným z najväčších strašiakov ľudstva a aj keď si ľudia častokrát myslia, že súvisí najmä s fajčením, či nedostatočným pohybom, veľkú úlohu zohráva naše stravovanie.
Aj keď nie je možné úplne sa vyhnúť každému karcinogénu v živote, lekári upozorňujú, že niektoré potraviny so sebou jasne nesú riziko vzniku rakoviny a je dobré poznať ich, aby sme obmedzili ich spotrebu. Uznávaní gastroenterológovia, onkológovia a odborníci na prevenciu rakoviny pre Huffpost vytvorili zoznam potravín, ktoré preukázateľne zvyšujú riziko vzniku rôznych typov rakovín.
5. Klobásy, slaniny a spracované mäso
Nakrájate si každý večer kolieska domácej klobásy? Onkologička Diane Reidy-Lagunesová upozorňuje, že spravované mäso je spojené nielen so vznikom rakoviny, ale aj s vyšším rizikom vzniku srdcových chorôb a cukrovky. „Medzi spracované mäso patria párky, klobásy, slaniny a takmer všetko, čo nájdeme v lahôdkach,“ vysvetlila pre Huffpost lekárka. Výskumy podľa nej ukazujú, že konzervačné lásky ako sú dusičnany alebo dusitany môžu vieš k tvorbe potenciálnych rakovinotvorných buniek.
Svetová zdravotnícka organizácia klasifikovala spracované mäso ako karcinogén skupiny číslo 1, v ktorej sa nachádza aj tabak, fajčenie či azbest. „Namiesto toho, aby ste siahli po párkoch alebo saláme, zvoľte radšej chudšie kuracie mäso, ktoré je lepšou voľbou,“ uviedla lekárka, podľa ktorej sú ešte lepšou možnosťou ryby, fazuľa a orechy.
4. Určité typy grilovaného mäsa
Článok pokračuje na ďalšej strane: