Dobré noviny
Týmto piatim potravinám sa vyhýbajú aj onkológovia. Vďaka ich zoznamu si môžete predĺžiť život
Simona Gálová
Simona Gálová

Týmto piatim potravinám sa vyhýbajú aj onkológovia. Vďaka ich zoznamu si môžete predĺžiť život

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. — Foto: Freepik; TASR - Roman Hanc

Rakovina je jedným z najväčších strašiakov ľudstva a aj keď si ľudia častokrát myslia, že súvisí najmä s fajčením, či nedostatočným pohybom, veľkú úlohu zohráva naše stravovanie.

4. Určité typy grilovaného mäsa

Namarinované mäso položíte na gril a jeho lákavú vôňu cítia aj susedia z druhého konca ulice. Onkológovia však upozorňujú, že vysoká teplota najmä v kombinácii s údenárskymi výrobkami a mäsom vytvára karcinogénne látky a čím je mäso dlhšie vystavené týmto vysokým teplotám, tým väčšie množstvo neželaných látok vzniká. Onkológovia od grilovania úplne neodrádzajú, ľudia by však podľa nich mali dodržiavať určité pravidlá.

1. Dobre vyčistiť gril, aby na ňom neboli zuhoľnatené kúsky.

2. Grilovať chudé mäso ako kuracinu bez kože, ryby alebo zeleninu.

3. Negrilovať až do zuhoľnatenia.

4. Marinujte. Výskumy ukázali, že marinovanie obmedzilo tvorbu karcinogénu. Marináda by mala byť zhotovená na základe vody a nie oleja a mala by obsahovať bylinky, ktoré majú zdraviu prospešný význam ako červená paprika, cesnak alebo rozmarín.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/zdravoachutnekampan/photos/basw.AbqOS8Nm8epBUQmNw0Y3WkSALG4XzeS4Ew02PGGWmHaPTw8j0T37MjEQFoEsAwOmO6luGuj5J7EBrkVghbMo5W97Szhloc8TB6Ghntcy3yijv9Rve0NwGTHZXsh_Vnf8Hi5Ca14_exlO9u4RUuOJz5AkNii_MU1geYB2io82HX8u5Q/7083679701645407/?opaqueCursor=AbrZtHJIWvS8yYluM_d1Jqv_5AbGc4wA_IOQPR99nriX8-7q1p_GHk9bdiQKPSkdQIJMxcy6yY_6mjSYt42tOOenKOIyk7B0gsT2pGlBTgQzb7zXUDLa9cJJJ81RMb1F67f9QaEMQVhZfJebsbjz_qwXvSqiZ17NRgMWMn6CK_5VwC3_oqR9qh2YIMT2lv2U-gsL_A9fS5ay_a0_aA5bejMPZ3UirU-RMG9OIi6Jcmjio_ddojCUV912rsb_Zg5OacmsOtVKPKeiBiWJT5dpr26VTTzpmrhHiMSPmzuJC0ddt02OfBbRlDP3HIeRsN4VSXT-XOELZ-2Z8FJp9U8kdydvjQdlWbtY8gbWpSCd6vFdRTZfzWEif2elBD_iMGVWmGwLpReXMxT0kWznUU7DJx2VB6AMulhGUbs1-SZ5wUnTGKyLB-Ddij1-9hAa83OSlWLYGnAz1g0soIDYS58D5Sitrdf--4aREXRj8MBY2pwGeZLE_b5dHcPvbTG3r57p8YofJdhET7cuaD5FMp0Q7rq561aEu0XeMUfooE3CusnIStBusa3QW-clTu3t1fuuly_cSnH4Z-REbkO8Jiw7j9q2AuXbLlFybiGN4hxYOSxjsbaN07ucssV9h5r8MEYrgjERJyCN5qk6lMOoxc_IUFWxwBj3jbSXLN70w039id7rfg-y9Zo-bV_eNbmjnzucsdC3GWNAMGCzhHs8zS9MRyh0fejOlTXz0Mw5BqZlZOsDjKL3GlhzrOCO-qREzdI6z365REiHJoMqLru-7ewZ87qp8W017sVN_VwFCJ5uJ1U8Cmy3VZQEdwE38wPEw8vl_HzrtLtFU6Wjx-V-M2h9SRvpAYIeGGEK-zLVedehTK-ckZij1PHLzGJEpe1lY1QMoxg

3.  Červené mäso

Lekár Chris Scuderi sám prekonal rakovinu a hovorí, že odvtedy vôbec neje červené mäso. „Nemal som mäso 12 rokov,“ priznal pre Huffpost odborník, ktorý vysvetlil, že červené mäso síce obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ale viaceré štúdie ho spojili so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny.

Medzi populárne červené mäso patrí hovädzie, jahňacie a bravčové, teda mäso, ktoré pochádza zo svalu cicavcov. Podľa výskumu WHO a Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny patrí červené mäso medzi potraviny, ktoré môžu spôsobiť rakovinu, najmä rakovinu hrubého čreva, pankreasu a prostaty. Gastroenterológovia odporúčajú obmedziť konzumáciu červeného mäsa na 70 gramov denne.

2. Na ultra spracované potraviny by si mali dať pozor najmä ženy

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 2 / 3

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…