Týmto piatim potravinám sa vyhýbajú aj onkológovia. Vďaka ich zoznamu si môžete predĺžiť život
Rakovina je jedným z najväčších strašiakov ľudstva a aj keď si ľudia častokrát myslia, že súvisí najmä s fajčením, či nedostatočným pohybom, veľkú úlohu zohráva naše stravovanie.
4. Určité typy grilovaného mäsa
Namarinované mäso položíte na gril a jeho lákavú vôňu cítia aj susedia z druhého konca ulice. Onkológovia však upozorňujú, že vysoká teplota najmä v kombinácii s údenárskymi výrobkami a mäsom vytvára karcinogénne látky a čím je mäso dlhšie vystavené týmto vysokým teplotám, tým väčšie množstvo neželaných látok vzniká. Onkológovia od grilovania úplne neodrádzajú, ľudia by však podľa nich mali dodržiavať určité pravidlá.
3. Červené mäso
Lekár Chris Scuderi sám prekonal rakovinu a hovorí, že odvtedy vôbec neje červené mäso. „Nemal som mäso 12 rokov,“ priznal pre Huffpost odborník, ktorý vysvetlil, že červené mäso síce obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ale viaceré štúdie ho spojili so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny.
Medzi populárne červené mäso patrí hovädzie, jahňacie a bravčové, teda mäso, ktoré pochádza zo svalu cicavcov. Podľa výskumu WHO a Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny patrí červené mäso medzi potraviny, ktoré môžu spôsobiť rakovinu, najmä rakovinu hrubého čreva, pankreasu a prostaty. Gastroenterológovia odporúčajú obmedziť konzumáciu červeného mäsa na 70 gramov denne.
2. Na ultra spracované potraviny by si mali dať pozor najmä ženy
Článok pokračuje na ďalšej strane: