Týmto piatim potravinám sa vyhýbajú aj onkológovia. Vďaka ich zoznamu si môžete predĺžiť život
Rakovina je jedným z najväčších strašiakov ľudstva a aj keď si ľudia častokrát myslia, že súvisí najmä s fajčením, či nedostatočným pohybom, veľkú úlohu zohráva naše stravovanie.
2. Na ultra spracované potraviny by si mali dať pozor najmä ženy
Čipsy, mrazené polotovary, hotové polievky, ale aj sladené nápoje zmrzlina či sladené cereálie. To všetko patrí medzi ultra spracované potraviny, ktoré môžu mať na zadnom obale niekoľkoriadkový výpis zloženia, ktoré môžu so sebou niesť množstvo negatív. Pozor by sme si mali podľa odborníkov dávať najmä na konzervačné látky, zvýrazňovače chute, farby či sladidlá. Britská štúdia na 200-tisíc ľuďoch ukázala, že tí, ktorí pravidelne konzumujú ultra spracované potraviny, majú vyššie riziko vzniku rakoviny.
„Ultra spracované potraviny sú vyrábané zo základných surovín, pričom na úpravu ich chuti a vzhľadu či na predĺženie minimálnej trvanlivosti sa často používajú potravinárske aditíva. Naše telá preto nemusia na tieto potraviny reagovať rovnako ako na nespracované alebo minimálne spracované potraviny,“ uviedla autorka štúdie doktorka Kiara Changová. Pozor na tieto potraviny by si podľa nej mali dať najmä ženy, pretože existuje veľká súvislosť medzi častou konzumáciou ultra spracovaných potravín a rakovinou vaječníkov.
1. Alkohol
„Keď vaše telo spracováva alkohol, uvoľňuje chemikáliu nazývanú acetaldehyd. Táto chemikália poškodzuje vašu DNA, čo môže spôsobiť, že vaše bunky začnú nekontrolovane rásť. To je to, čo vytvára nádory,“ uviedla dietologička z onkologického oddelenia z MD Aderson Cancer Center Lindsey Wolhfordová, podľa ktorej je alkohol spojený so vznikom rakoviny pažeráka, pečene, prsníka, hrubého čreva aj konečníka. „Pre prevenciu rakoviny je najlepšie nepiť žiadny alkohol,“ odkázala na záver.