Lahodný jahodový džem podľa víťazky MasterChefa. Kristína má overený tradičný recept bez chémie
Predtým som pri príprave jahodového džemu postupovala podľa návodu na želírovacom cukre, ale v posledných rokoch robím džemy bez pektínu a ďalšej chémie, priznala kuchárka.
Mala len 18 rokov, keď získala titul MasterChef Česko a od tej doby Kristína Nemčková dokazuje, že to s varením myslí skutočne vážne. Vydala kuchársku knihu, bola na stáži v michelinskom podniku v Londýne a teraz je súčasťou reštaurácie Geranium v Kodani – v súčasnosti najlepšie hodnotená reštaurácia sveta s tromi michelinskými hviezdami. Napriek tomu, že Kristína pracuje v najlepšej kuchyni sveta, rada stavia na jednoduchosť a tradíciu svojej babičky, ktorá pochádza zo Slovenska.
Kuchársky gén zdedila po babičke
Ako spomínala pre Varechu, jej babka Pavlína je z Piešťan a až do dôchodku viedla vlastnú reštauráciu. „Môžete u nej zazvoniť o polnoci a verte mi, že do 20 minút máte pred sebou plný stôl. Pamätám si prázdniny v jej reštaurácii, kde som s ňou šúľala šúľance, učila ma robiť pirohy, pracovať s kysnutým cestom a robiť buchty plnené tvarohom,“ prezradila Kristína. Jej babička je presvedčená, že čím viac toho na tanier naloží, tým lepšie, no Kristína sa rokmi začala na jedlo pozerať skôr ako na umelecké dielo.
Kuchársky gén však zdedila po babičke a aj vo finále súťaže MasterChef stavila na recept od starej mamy, ktorý pretvorila do súčasnej podoby.
„Bol to tekvicový prívarok, tradičný lacný slovenský pokrm, ktorý pripomína kôprovú omáčku, len sa do nej nastrúha biela tekvica. Väčšinou sa je s opečeným zemiakom, vajíčkom a niekedy aj s duseným hovädzím mäsom,“ vysvetlila Kristína, ktorá nakoniec prišla na to, že by podobným spôsobom mohla napísať celú kuchársku knihu – zobrať babičkine recepty a dať im moderný nádych. So starou mamou vytvorili knihu receptov s názvom #UPGRADE a prvé dva roky roky od vydania si získala titul bestseller.
Aj keď Kristína rada experimentuje a využíva tie najnovšie kuchárske techniky, pri niektorých receptoch rada staví na jednoduchosť. Tradičný postup využíva aj pri výrobe jahodového džemu, ktorý robí bez akejkoľvek chémie.
Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo/?fbid=270813714399546&set=a.233503884797196
Tradičný recept na jahodový džem podľa Kristíny Nemčkovej
„Predtým som pri príprave jahodového džemu postupovala podľa návodu na želírovacom cukre, ale v posledných rokoch robím džemy bez pektínu a ďalšej chémie. Vydržia do ďalšej sezóny samozberu a nevytváram tak zbytočné zásoby, ktoré nezjeme. Žiadny džem starnutím nezreje, práve naopak! Skúste tradičný recept na džem,“ uviedla na svojom blogu kuchárka.
Článok pokračuje na ďalšej strane: