Lahodný jahodový džem podľa víťazky MasterChefa. Kristína má overený tradičný recept bez chémie
Predtým som pri príprave jahodového džemu postupovala podľa návodu na želírovacom cukre, ale v posledných rokoch robím džemy bez pektínu a ďalšej chémie, priznala kuchárka.
Na jahodových džem bez chémie budete potrebovať:
Ingrediencie (pomery si môžete upraviť podľa množstva ovocia):
Kilo jahôd
500 gramov kryštalového cukru
Šťava z 1 citrónu
Na dochutenie (použite jednu maximálne dve z uvedených ingrediencií)
Čerstvé jahody je najlepšie spracovať v deň zberu alebo hneď ďalší deň. Umyté a čisté poháre vyvaríme – zalejeme horúcou prevarenou vodou alebo využijeme sterilizačný program na trúbe. Jahody umyjeme, zbavíme ich zelených lístkov a necháme ich v sitku odkvapkať. Podľa veľkosti ich prepolíme, v prípade prezretého ovocia nie je nutné krájať vôbec.
Pripravené ovocie vložíme do hrnca a zasypeme cukrom a necháme dve až tri hodiny odležať v chladničke. Odležané ovocie s cukrom následne premiešame a dáme variť, kým sa objem nezredukuje na polovicu. Pozor, počas varenia zbierame penu.
Pridáme citrónovú šťavu a varíme, kým džem nezhustne. Keby sme chceli dosiahnuť úplne hladkú konzistenciu, džem rozmixujeme tyčovým mixérom. Pokiaľ sa rozhodneme džem dochutiť čerstvou bylinkou, pridáme ju až do hotového horúceho džemu – necháme pôsobiť približne 10 minút a potom bylinku vyberieme von.
Ešte horúci džem nalejeme opatrne cez lievik do vyvarených pohárov, maximálne pol centimetra pod okraj pohára. Dávame pozor, aby bol okraj pohára skutočne čistý. Ak je špinavý, utrieme ho papierovou vreckovou. Pohár následne uzavrieme a obrátime viečkom nadol. Po približne 10 minútach poháre obrátime naspäť necháme prirodzene vychladiť. Viečko by malo jemne pukať, keď nepuká, bohužiaľ, netesní a džem sa môže veľmi rýchlo pokaziť.
Kristína neodporúča používať staré poháre napríklad zo zjedených ovocných výživ, pretože zle tesnia a takmer vždy sa v nich džem pokazí. Hotové a vychladené džemy uložíme do špajze, kde by nemali byť viac než rok. Dobrú chuť!