Jedlá, ktoré nie sú najzdravšie, ale sú naše. Na aké slovenské špeciality nedajú dopustiť známe tváre?
Aj medzi celebritnými osobnosťami sa nájdu také, ktoré si vedia pochutnať na jedlách z našich končín.
2. Ondřej Brzobohatý
Známy muzikant a herec, syn slovenskej herečky Hany Gregorovej a českého herca Radka Brzobohatého, má okrem hudby rád aj varenie a dobré jedlo. A keďže mama je Slovenka a otec bol Čech, aj doma v rodine bol zvyknutý rovnako na slovenské, ale aj tradičné české jedlá.
„Mame som pod pokrievku nakukoval odmalička a varila sa u nás nielen česká kuchyňa, ale aj slovenská. Preto viem českú sviečkovú či knedlo, vepřo, zelo, ale rovnako dobre zvládnem aj bryndzové halušky, pirohy alebo strapačky s údeným a s kapustou. Mňam,“ povedal s úsmevom v rozhovore pre české Novinky Ondřej.
1. Halina Pawlowská
Podľa českej spisovateľky a moderátorky Haliny Pawlowskej je jedlo jej koníček. „A je to na mne aj vidieť,“ priznala so smiechom pre Novinky s tým, že dobré jedlo by nemalo len zasýtiť, ale človek by si na ňom mal aj pochutnať. Halina si potrpí predovšetkým na čerstvú zeleninu, ktorú pravidelne nakupuje na farmárskych trhoch.
Nebazíruje však len na zdravých veciach, ale rada si občas dopraje tradičné české aj slovenské jedlá, ako napríklad segedínsky guláš s knedľou. „Moja mamička a svokra vyznávajú starú českú kuchyňu s koreňmi v prvej republike,“ vysvetlila spisovateľka dôvod, prečo mávajú na stole okrem zdravých jedál aj tie tradičné tuzemské.