Potrebujete premývať ryžu pred varením? Vedci prišli po rokoch s jasnou odpoveďou, ktorá vás prekvapí
Preplachujete ryžu pred varením? Pozrite sa, čo na to hovorí najnovší výskum.
Ryža je aj u nás veľmi obľúbenou surovinou. Napriek tomu, že v niektorých krajinách ju denne spotrebuje omnoho viac ľudí ako na Slovensku, ryžu obľubujeme ako prílohu, či ako hlavnú ingredienciu rizota, ryžového nákypu, mliečnej ryže a mnohých ďalších. Vo väčšine domácností však stále visí jedná zásadná otázka vo vzduchu - je potrebné ryžu pred varením premývať alebo nie?
Kuchári majú svoje pravidlá
Podľa IFL Science medzi kuchármi panuje presvedčenie, že ak potrebujeme suchú ryžu, ktorej zrná sa nebudú lepiť a budú pekne oddelené, mali by sme ju pred varením umyť. V prípade, že varíme skôr krémovejšie jedlá, ako napríklad rizoto alebo mliečnu ryžu, prípadne obľubujeme vláčnejšiu ryžu, odporúčajú ju neumývať.
Napriek tomu, že kulinárski odborníci majú svoje pravidlá, vedci v najnovšej štúdii rozlúskli odvekú dilemu, či je potrebné ryžu skutočne premývať.