Dobré noviny
Potrebujete premývať ryžu pred varením? Vedci prišli po rokoch s jasnou odpoveďou, ktorá vás prekvapí
Alžbeta Vojtušová
Alžbeta Vojtušová

Potrebujete premývať ryžu pred varením? Vedci prišli po rokoch s jasnou odpoveďou, ktorá vás prekvapí

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. — Foto: Freepik; Shutterstock - Jojo Photos

Preplachujete ryžu pred varením? Pozrite sa, čo na to hovorí najnovší výskum.

Domnienka, že prepláchnutie zabezpečí oddeliteľnosť ryžových zrniek, je podľa jedného z najnovších výskumov nepravdivá. To, či bude ryža jemnejšia, alebo tvrdšia, nepodmieňuje jej oplachovanie. Záleží to skôr od druhu ryžových zŕn a spôsobu varenia.

Chcete ryžu, ktorá sa hodí do ryžového nákypu? Varte ju až do momentu, kým nebude glejovitá. Alebo si prajete, aby bola menej vláčna? Siahnite po takej s priemerným zrnom alebo po jazmínovej ryži.

Umývaním ryže teda nepodmieňujeme konzistenciu ryže, ale odstraňujeme škrob, ktorý zostáva na jej povrchu, ak sa získala procesom mletia. Ryžu možno umývame aj z dôvodu, že chceme odstrániť prach alebo iné nečistoty. Vo svete plnom plastov však existuje množstvo iných dôvodov, prečo by sme ju mali aj naďalej preplachovať.

Plasty v ryži

Vedci v tej istej štúdii prišli na to, že umývaním sa zbavíme až 20 percent plastov z neuvarenej ryže. Ich prítomnosť dokonca nie je podmienená balením ryže. Nezáleží teda na tom, či si ju zakúpite vo plastovom či textilnom vrecúšku alebo v škatuli. Odborníci taktiež zistili, že v instantnej ryži je plastov štvornásobne viac ako v tej nepredvarenej, ale umytím sa zbavíme až 40 percent z nich.

Ilustračný obrázok.
V niektorých ázijských krajinách jedia túto surovinu viackrát denne. Foto: Freepik

Je potrebné si dať pozor aj na arzén. Ten je v ryži prítomný v celkom vysokých množstvách. Jeho prijatiu sa môžeme vyhnúť prepláchnutím. Ak ju umyjeme, zbavíme sa až 90 percent arzénu. Popritom možno prídeme o niektoré živiny, ktoré nám táto surovina ponúka, ale napriek tomu zabezpečíme, že bude vhodnejšia na konzumáciu.

Takejto ryži už nepomôže ani premytie

Dajte si pozor na ryžu, ktorá bola dlhšie odložená v miestnosti a pri neprimeranej teplote. V tomto prípade ju nezachráni už ani umývanie, ani varenie, pretože tie si nedokážu poradiť s baktériami, ktoré sa v nej nahromadia, ak ju necháme odloženú v izbovej teplote.

Ak takúto ryžu napriek tomu skonzumujeme, pravdepodobne budeme musieť bojovať s tráviacimi ťažkosťami.

Časť 2 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…